Cultuurvisie geeft HKV lucht

Historisch erfgoed

De Cultuurvisie Velsen is definitief. Als Historische Kring Velsen gaan we er van uit dat deze visie positief voor ons zal uitpakken. Er staat bijvoorbeeld in:

De gemeente moet duurzaam behoud en het toekomstbestendig maken van het materiële en immateriële erfgoed bevorderen en vooral faciliteren, bijvoorbeeld door opslagruimte beschikbaar te stellen.”

HKV zou enorm geholpen zijn met geschikte opslag- en werkruimte ten behoeve van het behoud van onze collectie. Hopelijk kunnen we dus zeer binnenkort het erfgoed uit badkamers, schuurtjes en opslagruimtes van HKV (bestuurs)leden verplaatsen naar een beter toegankelijke en meer voor dit doel geschikte ruimte. We houden u graag op de hoogte.

Nog een citaat:

Ten slotte zou er een inleverpunt kunnen zijn voor roerend erfgoed.

Inleverpunten

Het behoud van (roerend) erfgoed begint met het inzamelen en bestuderen er van.

Huidige situatie

De HKV wordt regelmatig benaderd door nabestaanden, die niet weten of de bij het opruimen aangetroffen spullen (historisch) waardevol zijn en waar ze deze zouden kunnen inleveren. Momenteel zijn vooral plaatsgebrek en een geschikte ruimte om dit erfgoed gezamenlijk te bestuderen en te kunnen bepalen waar documenten en anderszins het best tot hun recht zullen kunnen komen een sterk beperkende factor.

Gewenste situatie

Velsenaren weten of kunnen opzoeken, waar ze met de gevonden spullen terecht kunnen bij over de gemeente verspreid liggende inleverpunten. Bijvoorbeeld in het gemeentehuis, bibliotheken, buurthuizen enz…

Vrijwilligers van de Historische Kring Velsen en de Velsense musea zouden hierbij een rol kunnen spelen.