Menu Sluiten

Boek over geschiedenis joodse inwoners van Velsen

Veel Velsenaren kennen nog de namen van ijzerhandelaar Menist, van Staveren van het Schoenenpaleis, kledingwinkels van van Praag en Lopes Cardozo en van ondernemers als de Weduwe I.S. Groen, “Kobie” Wijnschenk en de musicus Sam Vlessing. Weinig is bekend over de levensgeschiedenis van deze joodse inwoners van Velsen.

Daarover gaat dit boek dat hun levensverhalen plaatst in het kader van het ontstaan en de ontwikkeling van IJmuiden en Velsen. Het is de weerslag van een zoektocht die begint in de 19e eeuw na de aanleg van het Noordzeekanaal. Rond 1900 vestigden zij zich als vishandelaren, reders, kooplui, winkeliers, fotograaf, horlogemaker, kapper in Velsen in de snel groeiende woongemeenschap aan de havenmond in IJmuiden (Oud-IJmuiden), in de kolonie van kanaalgravers op “de Heide” (Velseroord/IJmuiden-Oost), in Wijkeroog (Velsen-Noord), Driehuis en Santpoort. Het is het verhaal van een zoektocht naar de mensen die deel uitmaakten van de Velsense gemeenschap waarin ze zich thuis voelden. Een deel van hen overleefde de vervolging in Tweede Wereldoorlog, keerde na 1945 terug in Velsen en pakt de draad van het leven weer op door vooral niet om te kijken en nooit met hun kinderen over ‘de oorlog’ te spreken. Anderen besloten, zoals zoveel joodse Nederlanders, te vertrekken naar Israel of naar de VS.

Het boek zal in het najaar van 2021 verschijnen.

Auteur: Trudi BosFormaat : 170 x 240 mm
Omvang : 176 pagina’swww.uitgeverijnoordholland.nl
Verkoopprijs € 17,95
Voor wie geïnteresseerd is:Bestellen@uitgeverijnoordholland.nl

Financiële bijdragen zijn welkom op:

NL09 RABO 0383 6242 23 t.n.v. Historische Kring Velsen – onder vermelding van “Geschiedenis joodse inwoners van Velsen”.

Of mail naar: secretariaat@historischekringvelsen.nl

Historische Kring Velsen heeft een ANBI-status: .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.