Menu Sluiten

8 mei 1945: Bevrijding van Velsen

Maandag 7 mei, voor dag en dauw, begaf de Britse 49e Infanteriedivisie ‘Polar Bear’ zich op weg om de provincie Utrecht en het Gooi te bevrijden, nóg een dag later gevolgd door de Canadese 1e Infanteriedivisie, die tot taak had in Noord- en Zuid-Holland orde op zaken te stellen. De twee formaties die aangewezen waren om de Duitse troepen In de gemeente Velsen te neutraliseren – het Royal Canadian Regiment en het Hastings & Prince Edward Regiment, beide behorend tot de 1e Infanterie-Brigade – reden vanaf de startlijn bij Amersfoort via Baarn naar Amsterdam. Dat gebeurde in colonne met de 2e Brigade, waarvan het leidende regiment, de Seaforth Highlanders of Canada, in de hoofdstad zou achterblijven en een andere eenheid, de Princess Patricia’: Canadian Light Infantry, Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort tot bestemming had. Het werd een zegetocht zonder weerga. Een reis om nooit te vergeten, bezegeld door stralend voorjaarsweer!

Een citaat uit het boek: ‘De bevrijding van Velsen van uur tot uur’

De capitulatie van de Duitse troepen in Hotel de Wereld in Wageningen was al enkele dagen geleden. In Velsen was hier echter nog niets van te merken!

Op het Duitse hoofdkwartier in Aerdenhout had lieutenant-colonel Reid (RCR) inmiddels de stafkaarten in ontvangst genomen waarop de Duitse posities in de ‘Festung IJmuiden’ exact waren ingetekend en om 9.2O uur konden de Canadezen hun tocht hervatten. De manschappen van de eerste groep die de vesting binnentrok, voelden zich lichtelijk onbehaaglijk toen zij keer op keer Duitse militairen voorbijreden – allen nog volledig gevechtsklaar. De eerste ontmoeting tussen de Canadezen en het Velsens verzet vond plaats op het Tiberiusplein – te midden van een juichende menigte die met de minuut in omvang toenam. Van enig ceremonieel kon geen sprake zijn.

Bovenstaand enkele zinnen uit dit boek, dat ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid in digitale vorm door de Historische Kring Velsen beschikbaar is gesteld voor gebruik tijdens de Velsense geschiedenislessen. Duidelijk blijkt dat Velsen, in die tijd door de Duitse bezetters tot ‘Festung IJmuiden’ omgedoopt, nog weinig van de bevrijding had gemerkt. Zowel de marinecommandant van IJmuiden als die van Den Helder wensten zich namelijk niet bij het bevel lot capitulatie neer te leggen.

Om meer over deze spannende bijzondere tijd voor Velsen te lezen verwijst de Historische Kring Velsen graag naar dit voor de lokale geschiedenis van Velsen belangrijke boek!

Het boek is online te lezen door op de knop: ‘Online lezen’ te klikken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.