PEN-Centrale archieven overgedragen

Zaterdagmiddag 28 augustus 2021 waren oud-vrijwilligers van “De Groep” uitgenodigd om nog een keer de PEN-centrale; Witte Tejater of zo u wilt het Witte Theater, nog eenmaal van binnen te bekijken.

Archief van een roerige periode

In buurthuis de Brulboei werden ze daarna in de gelegenheid gesteld het uitgebreide archief van één van de initiatiefnemers, Gerrit Knukkel te komen bekijken voordat het zou worden overgedragen aan de Historische Kring Velsen voor onderzoek naar deze roerige periode in het Velsense jeugdwerk. Ook jeugdwerker Bram de Goede kwam met enige mappen naar de Brulboei.

Het bestuur van de Historische Kring Velsen was dan ook uitgenodigd om de mappen in ontvangst te nemen. Secretaris Marianne Kwant en voorzitter Gerard van Broekhuijsen, namen ze graag in ontvangst.

Gerrit Knukkel in gesprek met Marianne Kwant en Gerard van Broekhuijsen

Na uitgebreid door de aanwezige mensen van het eerste uur van nadere informatie te zijn voorzien, konden zij huiswaarts met handenvol mappen met papier; foto’s; correspondentie en vele ‘krantjes’ en publicaties uit deze tijd, waarin ondermeer zelfs de Haagse “Golden Earring” in de Velsense poptempel hebben opgetreden.

De vrijwilligers van de HKV gaan zoeken naar mogelijkheden om ook deze recente Velsense historie ‘hapklaar’ aan de huidige en latere generaties aan te bieden, zodat de ‘sterke verhalen’ van opa en oma uit hun jeugd kunnen worden gecheckt aan de hand van de bewaarde bronnen uit die tijd.

Een tijd, waaraan zij meestal met veel genoegen en kostbare herinneringen terugdenken.

Binnenkort in de Collectie ‘PEN-Centrale’ te bekijken in de HKV-beeldbanken.