Menu Sluiten

Noord-Holland in Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s

HAARLEM Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar vrijheid. Inwoners van Noord-Holland worden opgeroepen om beeldmateriaal met hun verhaal in te sturen.

CANON Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee. In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto’s uit een selectie van 50 foto’s. Het resultaat is een ‘visueel canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland’. Samen met de selecties uit de andere provincies wordt op landelijk niveau een eindselectie gemaakt van 100 foto’s. Deze 100 foto’s vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld.

Deze foto valt onder het thema ‘bevrijding’.

REIZENDE TENTOONSTELLING De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en andersdenkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven. Mensen kunnen hun foto’s inzenden via de website www.in100fotos.nl. In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een pop-up tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand door de provincie.

BIJEENKOMST Op de startbijeenkomst in Haarlem, 15 november, geeft commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, een welkomstwoord en hij presenteert de eerste foto voor het project. Hij maakt zijn eigen keuze ook bekend op die dag. Daarna geeft Erik Somer, projectleider bij het NIOD, een toelichting op WOII in 100 foto’s. Aansluitend licht Lieuwe Zoodstra, directeur van het Noord-Hollands Archief, het belang van beeldmateriaal toe. Daarna geeft Filip Bloem, collectiebeheerder van het Verzetsmuseum, een kort college over hoe je origineel beeldmateriaal herkent.
bron: https://nieuwsbladijmuiden.nl/lokaal/historie/noord-holland-tweede-wereldoorlog-50-fotos-658732

2 Comments

 1. Petra Koek

  Goedemorgen,
  Ik wil graag in contact komen met iemand die met ons – Historische vereniging Den Dolder – de vergeten slachtoffers op de WA hoeve in Den Dolder, onder wie velen uit Santpoort, willen gedenken in dit lustrumjaar. Zie boek van Cecile aan de Stegge.

  • Gerard van Broekhuijsen

   Beste Petra,

   We zetten je verzoek door op onze website en in de Nieuwsbrief, die binnenkort weer naar de leden gaat.
   Eventuele reacties zullen we aan je mailen.
   Gerard van Broekhuijsen
   voorzitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.