Het jubileumjaar 2002: HKV 10 JAAR!
Op 7 september 2002 vierde de Historische Kring Velsen haar 10-jarig bestaan. Via deze pagina vindt u een bloemlezing rond de viering het eerste decennium van de HKV.
Persbericht
Op zaterdag 7 september vertoont de Kring de legendarische film Even Omzien, de delen 1 en 2. De rolprent werd vervaardigd ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Noordzeekanaal. De twee delen beslaan de periode 1875-1945 en trok door de jaren heen volle zalen. De film wordt gedraaid in een al even historisch gebouw in IJmuiden: het Witte Theater aan de Kanaaldijk, ooit de elektriciteitscentrale van het PEN. De eerste voorstelling van de twee delen is van 13.30-15.00 uur en de tweede voorstelling is van 15.30-17.00 uur. De toegang is gratis, maar gelet op de beschikbare plaatsen is reservering vereist. Dat kan uitsluitend telefonisch op werkdagen tussen 12.00-17.00 uur bij het Witte Theater, tel. 0255-521972. In de foyer van het theater is een kleine tentoonstelling van de Kring ingericht. De HKV heeft ten doel het stimuleren en coördineren van het onderzoeken, vastleggen en bekend maken van de geschiedenis van Velsen en zijn bewoners, alsmede het bevorderen van en/of meewerken aan de instandhouding van historische objecten en waarden in Velsen.
Sinds 2001 heeft de HKV onderdak in het Pieter Vermeulenmuseum in IJmuiden. Daar is ook de bibliotheek van de Kring ondergebracht en organiseert de werkgroep Genealogie maandelijks een bijeenkomst. Verder heeft de Kring de werkgroepen Lokale Geschiedbeoefening, Monumenten, Web site en Begraafplaatsen. Eenmaal per jaar geeft de Kring het ledenmagazine Velisena uit en een aantal malen per jaar verschijnt de Nieuwsbrief Velisena. Sinds twee jaar heeft de Kring een website: www.hier.is/velisena. Jaarlijks wordt een aantal excursies gehouden en twee keer per jaar, tijdens de ledenvergadering, een lezing.
Leden van de Kring schreven twee boeken; in 1995 Een gemeente in oorlogstijd, Velsen 1940-1945. en in 1998 Duin en Kruidberg, Honderd jaar buitenplaats of Het duingebied van de familie Cremer. Tweemaal sprak de HKV-voorzitter, ook namens andere verenigingen, voorafgaande aan een raadsvergadering c.q. -commissie, over de bezuinigingen binnen de gemeente naar aanleiding van het rapport 'Roeien met de riemen die je hebt' en om de bezorgdheid uit te spreken over het Monumentenbeleid in Velsen.
Foto-album HKV 10 jaar
































Verslag tweede-lustrum viering op 7 september 2002
Het was op zaterdag, 7 september 2002 een gedenkwaardige dag, want de HKV vierde het tweede lustrum.
Tien jaar! Wat gaat de tijd toch snel.
Is het al weer vijf jaar geleden, dat zo groots het vijfjarig bestaan van de Historische Kring Velsen in Duin en Kruidberg gevierd werd? D·t feest was een groot succes en ook deze keer heeft het bestuur weer flink uitgepakt.
Nu was het Witte Theater te IJmuiden de locatie voor de feestelijkheden.
De leden, die massaal aan de uitnodiging gehoor gaven, zijn ook deze keer dan ook beslist niet teleurgesteld.
Ieder lid van de kring werd bij het betreden van het theater op de lijst aangestreept en kreeg enkele consumptiebonnen uitgereikt.
Als aardig lokkertje was op de uitnodiging vermeld dat de film; “Even Omzien” deel 1 en (na de pauze) deel 2 zou worden vertoond.
De heer Siebe Rolle, voormalig gemeente-archivaris van Velsen, ook in de zaal aanwezig, had hier grote bemoeienis mee.
Van zijn hand is ook een aardig aantal fraaie boeken over Velsen verschenen.
De rolprent is gemaakt ter gelegenheid van het eerste eeuwfeest van het Noordzeekanaal, nu alweer 26 jaar geleden.
‘s Middags werd de film reeds voor belangstellenden bij wijze van “Open huis” reeds vertoond, ‘s avonds draaide de film echter uitsluitend voor de leden.
Maar voordat de vertoning echter een aanvang zou nemen, werden de gasten in de foyer ontvangen met koffie en een petit fourtje.
Het was direct al weer erg gezellig, zoals gebruikelijk bij de bijeenkomsten van de HKV.
Veel bekenden ontmoeten elkaar weer en er ontsponnen zich gezellige gesprekken.
Via twee trappen, waaronder een eenbaans wenteltrap kon men ergens boven in het gebouw een, door Annemiek Keijzers e.a. fraai ingerichte tentoonstelling bezoeken.
Nou, dat was echt de moeite waard.
Een wand was voorzien van een aantal fotocollages, betreffende de bezigheden van de Historische Kring Velsen in de afgelopen tien jaar.
Verder waren er in de zaal oude foto’s en voorwerpen uit Velsens roemrijk verleden tentoongesteld.
Aan een grote tafel werden oudere boeken en curiosa voor luttele prijsjes te koop aangeboden.
Het was echt de moeite waard, de draaitrap te beklauteren.
Aan een tafel werd ieder lid, na aanmelding de elfde jaargang van Velisena uitgereikt en ook hiervoor alle lof, het exemplaar zag er, zoals gebruikelijk, weer fraai uit.
Het was erg warm in deze, door velen bezochte ruimte, maar na afdaling van de wenteltrap en teruggekeerd in de foyer was de aangename koelte een verademing.
Voorzitter Hartendorf nodigde iedereen uit, zich naar de grote filmzaal te begeven en het had nogal wat voeten in de aarde, voordat iedereen een goed plekje had gevonden.
De voorzitter nam ter opening het woord en roemde het reilen en zeilen van de HKV in al zijn hoedanigheden.
Hij memoreerde het feest, vijf jaar geleden in Duin en Kruidberg waar zijn speech wel een kwartier in beslag nam en nu, bij het tweede lustrum…. Nee, het is niet echt een half uur geworden.
Al sprekende had de voorzitter niet in de gaten, dat in het duister van toneel een schim uit het verleden in zijn richting voortbewoog.
De heer Hartendorf, enigszins gestoord door het geschuifel, merkte op…
“Een ogenblik, ik kom zÛ bij u!” Hij voltooide zijn openingstoespraak en wendde zich tot de duistere verschijning. Het bleek de, in fraaie kledij gestoken, gepruikte (en bepoederde?) heer Boreel van landgoed Beeckestijn te zijn (vertolkt door Wouter Dooijes, beheerder aldaar).
Deze kwam een warm pleidooi houden voor het behoud van landgoed Beeckestijn in de huidige status.
Vervolgens werd wethouder F. Bal ten tonele geroepen.
Hem werd door de voorzitter uitgelegd, dat de HKV niet blij was met de onzekere toestand van Beeckestijn, waarop de wethouder toezegde, “dat Beeckestijn niet zou verdwijnen”.
Zowel de “heer Boreel” als de wethouder werd hierna de 11e jaargang van Velisena aangeboden.
De heer Bal zei in zijn dankwoord, dat hij absoluut geen lid van de Historische Kring Velsen wilde worden, temeer omdat het gevaar bestond, dat hij zich teveel met het doen en laten van het bestuur zou bemoeien.
In plaats van een lidmaatschap koos hij ervoor, de Kring een donatie aan te bieden, hetgeen door alle leden in de volle zaal met een warm applaus werd begroet.
Toen was het tijd voor de film “Even omzien” deel 1.
Aanvankelijk werden in (te) snel tempo diabeelden uit de grijze oudheid vertoond.
En toen er eindelijk een auto over het witte doek reed, bleven het verder bewegende beelden.
Voor diegenen, die de film nog nooit hadden gezien, was het een ware openbaring.
Het voert te ver, hiervan op deze plaats een recensie te geven.
Na een gezellige pauze, waarbij natuurlijk ook de aangeboden consumptiebonnen werden gebruikt, ging het hele gezelschap weer naar de filmzaal voor het aanschouwen van het tweede deel van de voornoemde film.
Hierna was er nog gelegenheid, even na te blijven in de foyer, waarvan een groot aantal gasten gebruik maakte.
Het was een geslaagde bijeenkomst!
Leo A. van Leeuwen
©2002 Historische Kring Velsen