Menu Sluiten

Activiteiten tijdens het Romeinenjaar

29 oktober 2014: HERDENKINGSZEGEL UITGEREIKT

Woensdag 29 oktober kreeg Velsens wethouder Robert te Beest uit handen van de voorzitter van de Stichting Romeinen in Velsen het eerste velletje herdenkingspostzegels uitgereikt. Dit velletje van 10 postzegels met de waarde 1 heeft de stichting uitgegeven t.g.v. het Romeinenjaar 2015 in Velsen. (MMXV in Romeinse cijfers.)

Maart 2015: MALORIX WORKSHOPS IN PIETER VERMEULENMUSEUM

In 2015, het Romeinenjaar, kunnen schoolklassen in het Pieter Vermeulenmuseum een workshop boeken, waarin de leerlingen informatie kunnen vergaren over hetgeen 2000 jaar geleden in onze omgeving is gebeurd. Wie er woonden, wie er handel dreven, wie het Castellum Flevum bouwden enz…

Er zijn vragen en opdrachten voor leerlingen van de groepen 6 t/m 8 van de basisschool, maar ook de brugklassers van het voortgezet onderwijs kunnen met het materiaal uit de voeten. De workshops worden gegeven door educatieve medewerkers van het museum en kunnen worden geboekt via telefoonnummer 0255-536726.

(256)

Juni 2015: OPENING TENTOONSTELLING ZEE- EN HAVENMUSEUM

In het Zee- en Havenmuseum aan de Havenkade 55 werd door burgemeester Weerwind op vrijdag 26 juni de tentoonstelling ‘Romeinen terug in Velsen’ geopend. Deze tentoonstelling bevat originele vondsten die tijdens de opgravingen nabij de noordelijke ingangen van de Velser tunnels te voorschijn zijn gekomen. Medewerkers van de AWV (Archeologische Werkgroep Velsen) hebben hierbij geassisteerd. De tentoonstelling is in het Zee- en havenmuseum te bezichtigen op woensdag, zaterdag, en zondags van 13:00-17:00 uur.

(154)

8 augustus 2015: FRIEZEN EN ROMEINEN TERUG IN VELSEN

Het uitzicht vanaf Castellum Flevum over de haven. Zaterdag 8 aug is dit uitzicht voor het eerst in 2000 jaar weer levensgroot te zien: Kom naar ons evenement en het Panorama Magnum Vivens, naast de Ruïne van Brederode, Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid.

In het kader van het Dorpsfeest Santpoort 2015 gaan we 2000 jaar terug in de tijd. Mis dit 2000 jaar geleden in en nabij Velsen waar gebeurde spektakel niet!

Ceremoniële opening om 10:00 uur

 • 10.30-11.00 uur Romeinse soldaten voeren een exercitie uit en geven uitleg over de rangen en de commando’s.
 • 11.00-11.30 uur 10 dappere kinderen worden getraind met een uitrusting met houten stokken.
 • 11.30-12.00 uur Een exercitie door een groep Romeinse soldaten.
 • 12.00-12.30 uur Demonstratie: cavalerie. De ruiters tonen hun kunsten met werpspiesen en zwaarden.
 • 12.45-13.15 uur Demonstratie op de schietbaan: handboogschieten en pilum werpen. De Romeinen waren hierin zeer bedreven.

Doorlopend programma Friezen kampement

Dagelijks leven en ambachten van de Friezen: zij koken hun potje en laten de bezoekers een proefje nemen. De smid laat het vuur gloeien en de hamerslagen klinken u van verre tegemoet. De Friezen laten muziek klinken met snorrebot en op fluitjes van schapenbot. De kinderen kunnen een eigen potje kleien of proberen zelf graan te malen. Met wol mogen ze vilten of kaartweven. De kinderen mogen planten verzamelen voor het verven van wol. Een muntmeester laat zien hoe hij in opdracht van de gouverneur munten slaat. Het soldij voor de soldaten.


Doorlopend programma Romeinen kampement

De kinderen mogen het molenspel spelen en maken. Voor hen is er een mini-exercitie met de soldaten. In het kampement is een scorpio catapulta opgesteld. Verder zijn te zien demonstraties handwerken, koken, houtbewerking, leerbewerking en slingerkogels maken.Dagelijks leven van de Romeinen. In de mobiele Taveerne speelt het dagelijks leven zich af. Hier wordt gedobbeld, gekookt en gegeten, spelen de soldaten het molenspel en hebben zij hun vechtpartijtjes….

 • 13.45-14.15 uur Romeinse soldaten voeren een exercitie uit en geven uitleg over de rangen en de commando’s.
 • 14.15-14.45 uur Kinderdril: 10 dappere kinderen worden getraind met een uitrusting met houten stokken.
 • 14.45-15.15 uur Een exercitie door een groep Romeinse soldaten.
 • 15.15-15.45 uur Demonstratie: cavalerie. De ruiters tonen hun kunsten met werpspiesen en zwaarden.
 • 16.00-16.30 uur schietbaan Demonstratie: handboogschieten en pilum werpen. De Romeinen waren hierin zeer bedreven.
 • 17.00 uur SLOT

Aan dit re-enactment spektakel werken mee: Legio X Gemina – Pax Romana – Ala Batavorum – Frisii en Historische Metaalgroep Kinheim.

Er gebeurt in Santpoort nog meer aan het slot van dit dorpsfeest:

Tijdens het re-enactment spektakel tijdens het Dorpsfeest Santpoort op zaterdag 8 augustus 2015, maakte de videogroep De Dwarsligger een uitgebreide reportage:

GEOCACHE LOG

De eerste 10 gelogde bezoeken aan de geocache Romeinen in Velsen:

Romeinen in Velsen
Vanuit het werk meteen maar even de snelweg af gegaan om deze nieuwe multi te doen. Grotendeels met de auto en af en toe een klein stukje lopen om de informatie te vergaren. Bij WP4 wordt ik door de werklui begroet als de zoveelste puzzelaar. Aan het eind is het nog even zoeken naar de cache, maar ook die wordt opgegraven. De aanwezige geocoin meegenomen en Team 85 11-12-13 Geocoin achtergelaten.
Na een bezoek in Velserbroek had ik wat tijd voordat ik in Amstelveen moest zijn, dus besloot ik deze multi even te lopen. Al vlot na het begin ontdekte ik dat ik geen pen bij me had en ook geen papier. Dus aantekeningen dan maar in de smartphone gemaakt. Vervolgens bleken de batterijen van de GPS het niet vol te houden… Wp4 werd wel bereikt en de info werd ook gevonden maar toen ik mijn weg wilde vervolgen werd ik door twee Galliërs tegengehouden. Zij waren kennelijk not amused dat er ondanks de met borden aangeduide verboden steeds mensen door wilden. Ik moest dan ook terug en omlopen (!) In andere logs lees ik dat de CO inmiddels hiervan weet. Nadat alle info was verzameld (wat nergens een probeem gaf) kon de eindlokatie worden benaderd. Dat moest inmiddels uitsluitend op smartphone want zoals gezegd zat de GPS zonder stroom. Vlak voor het eind bleek ook de stroomvoorziening van de smartphone het welletjes te vinden, dus moest de cache met een ‘ongeveer’ peiling worden gevonden. Gelukkig lukte dat! (en gelukkig zat er ook een pen in het doosje )
Bedankt.
Door werkzaamheden aan grote leidingen was een fietspad eigenlijk onbegaanbaar. Maar we wilden toch de goede coördinaten verkrijgen: de werkers riepen ons toe: ” zijn jullie ook al van de puzzeltocht?!?”
Juist alleen deze week is dit voet/fietspad afgesloten. Dit was niet voorzien. Aanstaande vrijdag wordt fiets/voetpad weer vrij gegeven. Ondanks de blubber was het een leuke tocht. Ook met geroutineerde cachers gesproken en weer tips gekregen. Geocoin 7639FF gezien en gesignaleerd dat de Travel Burg FE1WRJ van de Romeinen in Velsen op weg is naar Rome! Wat een heerlijke sport is dit!
Wij hebben de route gelopen en bij het versperde waypoint 4 kwamen we de CO tegen, die voor de zekerheid het rondje nog even naliep. Met zijn vieren verder op pad en toch even langs de werkzaamheden gelopen. De route zal worden aangepast, zolang de werkzaamheden duren. Verder alles goed kunnen vinden en op het eindpunt heeft de CO ons zelf laten zoeken. De cache werd snel gespot en het logboekje getekend. Bedankt voor alle extra informatie, wij vonden het een leuke route om te lopen.
Gevonden Weer in nieuwe cache in “onze achtertuin”. Want zo kunnen wij dit deel van Spaarnwoude wel noemen. Een gebied waar wij vaker wandelen en fietsen. Vanmiddag nog even tijd gevonden om samen een rondje te fietsen en wat cultuur van de oudheid op te snuiven. Een rondje over bekend terrein dus, wat begon bij het info bord. De benodigde getallen gevonden en genoteerd en daar gingen wij echt van start. Over het fietspad richting manage op zoek naar wp 2. Ook hier werden de 4 letters vlot voorzien van cijfers en wij konden onze stalen rossen weer beklimmen. Ondertussen de informatie over het verleden tot ons nemend en zo kwamen wij vlot bij wp 3 aan. Ook hier hebben wij de getallen van de afstanden zonder moeite gevonden en op naar wp 4. Dit gaf meer problemen, hier is alles afgesloten. Toch tot de juiste hoek weten te komen waar wij van een van de werklui te horen kregen dat er al meer mensen op dit punt informatie nodig hadden. Wij kregen van hem het verkeerde nummer van de blauwe route door…. Gelukkig kwamen wij hier bij de volgende paddenstoel vlot achter zodat deze “fout” hersteld kon worden. Via de hondendressuur kwamen wij bij het laatste wp aan, het mooie nieuwe informatie paneel. Nadat wij de kogels “geteld” hadden konden wij de coördinaten uitrekenen en na een korte fietstrip kwamen wij bij gc aan. Toen wij de deksel van doosje afgehaald hadden kwamen daar 6 romeinen tevoorschijn. Grappig hoor. Wij mochten onze namen als 5de in het logboek schrijven. CO, bedankt voor de informatie over de romeinen in Velsen, het uitzetten van deze route en het plaatsen van de cache. Wij hebben genoten van dit rondje in “onze grote achtertuin”.
TTF
Zo, nu alleen de log nog Gisteravond de bekende blieb uit mijn mobieltje. Een nieuwe Multi. Omdat ik vandaag vrij ben, kon ik nog voor een podiumplek. Vanochtend zie ik dat Tossie al gelogd heeft. Dat kan de pret niet drukken. Auto geparkeerd en ik sta voor het infobord. Op D3 moet ik een blauw getal vinden, maar daar zie ik niets. Op C4 staat iets wat er voor doorgaat, dus dat wordt genoteerd. Ik kom goed aan bij wp2. Bij wp4 wordt het lastig. Ten eerste is de weg is afgesloten, er zijn hier grondwerkzaamheden met zwaar materieel. Ten tweede staan hier 2 blauwe cijfers, waarvan ik de hoogste neem. Na het berekenen van wp5, besluit ik terug te lopen naar de hoofdweg, om zo mijn weg te vervolgen. Hierna gaat het foutloos verder, hoewel getal R fronsend wordt bekeken. Op de eindlocatie wordt ff rondgekeken, maar met de hint in het achterhoofd is de cache snel in handen.
Een leuk en logisch rondje. Misschien moet voor wp4 tijdelijk een alternatief gevonden worden?
STF
Ik zag deze gisteravond online komen, maar helaas ga ik de nachtdienst in en heb er geen tijd voor, vanmorgen uit het werk zo’n 100 km verderop ga ik via Nieuwerkerk aan de IJssel waar ik eerst nog twee tradi’s zoek en vind en dan als een speer naar het nulpunt van deze Multi.
De auto wordt op de gegeven coord neergezet en het zoeken kan beginnen, het begint al gelijk goed bij het bord ik zie het niet nog maar even de listing lezen en nu is het duidelijk nadat hier de eerste cijfers zijn gevonden ga ik op weg naar het volgende punt ook hier weer fout heb ik een getal verkeerd ingegeven na het herstel is het punt zo gevonden.
De volgende WP’s gaan voorspoedig totdat ik naar een paaltje van een wandelnetwerk moet op zich gaat het wel maar ik zie een getal over het hoofd, dit wordt na het laatste WP hersteld nadat ik even contact heb gehad met Tossie die de FTF heeft, nog bedankt.
Verder zijn er eigenlijk geen problemen en kan ik op zoek naar de eindlocatie, als ik hier aankom is het even zoeken maar dan kan ik de romeinen uit hun fort halen.
tossie   Found it 18-10-2015 FTF log volgt 23.39 uur

FTF = First to Find
STF = Second to Find
TTF = Third to Find
(153)

..... Deel deze pagina via: