Menu Sluiten

‘Wederopbouw Velsen’

Met ingang van zaterdag 28 september is in het Zee- en Havenmuseum de tentoonstelling ‘Wederopbouw Velsen’ te bezichtigen.

Deze reizende tentoonstelling, eerder dit jaar te zien in de bibliotheek Velsen, werd samengesteld door het ABC Architectuurcentrum Haarlem en is door het museum aangevuld met beelden uit IJmuiden, met name van de meest besproken straat in IJmuiden: ‘De Lange Nieuw’.

‘Wederopbouw Velsen’ sluit naadloos aan op de vorige tentoonstelling “Festung IJmuiden’. Na de Tweede Wereldoorlog lag Velsen, en vooral IJmuiden, zwaar beschadigd in puin. Toch wilden bewoners graag zo snel mogelijk terugkeren naar hun vertrouwde plek. De wederopbouw moest dus voortvarend van de grond komen. Stedenbouwer en architect W.M. Dudok werd de man die dit moest realiseren. Zijn visie, plannen en wat daarvan terecht is gekomen worden in deze tentoonstelling met beelden weergegeven. De Lange Nieuwstraat, een ontwerp van Dudok, wordt door velen beschouwd als een saaie en lelijke doorgangsweg. De ‘schoonheid’ van de Lange Nieuwstraat wordt meestal niet gezien. Wat zijn dan toch de bijzondere elementen die door Dudok zijn aangebracht?

Oostzijde van het stadhuis in aanbouw

Het stadhuis, één van de bekendste ontwerpen van Dudok, kwam gereed in 1965. Het plein waar het stadhuis aan ligt, Plein 1945, is echter nooit de gezellige plek van samenkomst geworden die hij voor ogen had.

Ook worden beelden getoond van de wederopbouw van de kernen Santpoort, Driehuis en Velsen-Noord, waar andere architecten en stedenbouwkundigen werden ingezet. Heden ten dage vaak nog beeldbepalend.

Deze tentoonstelling is een aanrader voor iedere Velsenaar, maar zeker ook voor liefhebbers van stedenbouw.

In november wordt in het museum over de wederopbouw in Velsen en de ‘Schoonheid van de Lange Nieuw’ een lezing/discussie zondagmiddag georganiseerd. Meer informatie hierover.

De tentoonstelling is te zien t/m zondag 5 januari 2020.

Het museum is regulier geopend op zaterdag, zondag en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties alle middagen geopend, behalve maandagmiddag.

Adres: Havenkade 55 te IJmuiden, telefoon 0255 538007. www.zeehavenmuseum.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.