Velisena

“VELISENA – Velsen in historisch perspectief” is de titel van het jaarboek van de Historische Kring Velsen. In 1992, het oprichtingsjaar van de vereniging, verscheen de allereerste uitgave (het ‘0 nummer’). Sindsdien zijn er 32 Velisena’s door ons uitgegeven.

• Het jaarboek wordt samengesteld door een redactie bestaande uit leden van de Historische Kring Velsen.
  • Vanaf deze pagina kan een doorzoekbare index worden geopend met de inhoudsopgaves van alle tot nu toe uitgegeven Velisena’s.

In september 2000 verscheen een dubbelnummer (jaargangen 8 en 9) met als ondertitel “Velsen rond 1900″ ter gelegenheid van het nieuwe millennium.

De naam van het jaarboek, Velisena, komt voor het eerst voor in een schenkingsakte van omstreeks 722 van Karel Martel (689-741). Met die niet bewaard gebleven akte bevestigt Karel Martel de schenking van Adrichem in Kennemerland aan Willibrord.

Velisena 1 (1992)

In de akte wordt de fluvius (rivier) Velisena genoemd. De plaats Velsen wordt daarin Felison genoemd. Latere benamingen voor het gebied van de huidige gemeente Velsen zijn:

• Vellesan (vóór 989),
  • Vellesen (vóór 993),
  • Velsereburg (1063),
  • Velesan (1065),
  • Velson (1083),
  • Velsen (1112),
  • Velsereburch (1148),
  • Velserburg (1156),
  • Felsen (1329).

De redactie van Velisena stelt zich ten doel om leden van de vereniging en derden te bewegen tot het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Velsen of aanverwante onderwerpen – en de resultaten van dat onderzoek te publiceren.

Velisena 23 (2014)

Het jaarboek staat open voor publicatie van artikelen betreffende archeologie, lokale geschiedenis, genealogie en monumentenzorg. De artikelen worden bij voorkeur geïllustreerd met foto’s, prenten, kaarten en tekeningen. Daarbij wordt veelal gebruik gemaakt van de topografisch-historische atlas van de Archiefdienst voor Kennemerland te Haarlem en van beeldcollecties van andere archieven.

• De meeste Velisena’s zijn uitverkocht. Enkele Velisena’s zijn nog beperkt leverbaar.
  • Alle tot nog toe verschenen Velisena’s zijn hieronder afgebeeld.
  • Alle Velisena’s zijn aan te klikken.
  • Het resultaat is een vergrote afbeelding van de voorkant.
..... Deel deze pagina via:

1. Niels Kroonenberg

Beste historische kring velsen,

Waar kan ik Velisena 29-2020 lezen?
    Er staat wat informatie in over mijn familie wat ik graag zou willen inzien.

Groet Niels Kroonenberg