Siebe Rolle

Digitaal beschikbare uitgaven:

Overige bibliografie:

• 13 juni 1975 Co-auteur van het boekje ‘Driehuis’. Uitgave Parochie Driehuis t.g.v. restauratie 80-jarige Engelmunduskerk.
  • Augustus 1975 Co-auteur van het boek ‘Een kerk en een handvol huizen. Grepen uit de geschiedenis van het dorp Velsen’. Uitgave Stichting Het Dorp Velsen.
  • 29 oktober 1976 Co-auteur van het jubileumboek ‘Eene plaats van grooten omvang. 1876-1976 Honderd jaar IJmuiden en het Noordzeekanaal’. Eerste exemplaar aangeboden door burgemeester Reehorst aan koningin Juliana en prins Bernhard in de Burgerzaal van het stadhuis Velsen. 9 maart 1982
  • 9 maart 1982 Auteur van het boek ‘Gisteren… haast onherkenbaar. Velsen toen en thans’. Eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Peter Molendijk in de Burgerzaal van het stadhuis. Uitgave Drukkerij Groen, IJmuiden.
  • 26 april 1985 Co-auteur van het boek ‘De bevrijding van Velsen van uur tot uur’. Uitgave Drukkerij Groen IJmuiden.
  • November 1985 Co-auteur van het boekwerkje ‘De Velserbroek’. Eerste exemplaar uitgereikt aan staatssecretaris voor volkshuisvesting G.Ph. Brokx. Uitgave J.G. Nelis Project Mij.
  • 6 december 1985 Auteur van het boek ‘Memoriaal van Velsen. Een sociaal-economische beschrijving tot 1900’. Uitgegeven t.v.v. het 10-jarig bestaan van het Gemeentearchief Velsen. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan burgemeester Peter Molendijk in de Theeschenkerij van Velserbeek. Uitgave van Drukkerij Groen, IJmuiden.
  • 16 mei 1991 Co-auteur van het boek ‘Santpoort, twee dorpen in de schaduw van Brederode’. Eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Anneke van Dok op Beeckestijn. Uitgave Schuyt & Co, Haarlem.
  • 3 december 1993 Co-auteur van het boek ‘Zegepralend Kennemerland, buitenverblijven langs de binnenduinrand’. Uitgave museum Beeckestijn.
  • 22 april 1994 Auteur van het boek ‘Kroniek van Driehuis’. Uitgave van de R.-K. Engelmundusparochie bij het 100-jarig bestaan van de kerk.
  • 22 april 1995 Co-auteur van het boek ‘Een gemeente in oorlogstijd. Velsen 1940-1945’. Presentatie van het boek vond plaats in de galerie van de VSB-bank in IJmuiden. Uitgave Historische Kring Velsen.
  • 24 april 1997 Auteur van het boek ‘Beatrix op Beeckestijn, Velsen en het Oranjehuis 70 vorstelijke bezoeken’. Uitgave museum Beeckestijn, Velsen-Zuid. Persoonlijk aangeboden aan koningin Beatrix. Samensteller van de tentoonstelling ‘Beatrix op Beeckestijn, Velsen en het Oranjehuis 70 vorstelijke bezoeken’ in museum Beeckestijn.
  • 23 december 1998 Auteur van het boek ‘Aantekeningen bij Velsens vroege verleden’. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan wethouder Jan Westendorp. Uitgave museum Beeckestijn, Velsen-Zuid.
  • 9 oktober 2000 Co-auteur van het boek ‘De tuinen van Beeckestijn. Een beeld van een buitenplaats’. Wethouder Jan Westendorp reikte het eerste exemplaar uit aan Europarlementariër Marieke Sanders/ten Holte. Uitgave museum Beeckestijn in het kader van het Europese samenwerkingsproject Barcho.
  • 1 november 2001 Samensteller en Co-auteur van het jubileumboek ‘Velsen-IJmuiden, de doorsnee van Holland’. Uitgegeven t.g.v. 125 jaar Noordzeekanaal en IJmuiden door Uitgeverij De Vrieseborch, Haarlem. Uitgenodigd door de commissaris van de koningin in Noord-Holland in verband met hun kennismakingbezoek aan Noord-Holland om het eerste exemplaar van het boek ‘Velsen-IJmuiden, de doorsnee van Holland’ te overhandigen aan kroonprins Willem Alexander en Maxima in de Koninklijke bus tijdens de rit van Haarlem naar IJmuiden.
  • 28 april 2005 Auteur van het boek ‘Velsen-IJmuiden, onvergetelijke beelden 1935-1985’. Uitgave Aprillis Zaltbommel, 2005. Het eerste exemplaar persoonlijk gepresenteerd aan burgemeester Peter Cammaert in de oude Engelmunduskerk in het dorp Velsen. Het tweede exemplaar aan Emmie Dijkhuizen-Galis.
  • 14 november 2007 Auteur van het Familieboek Ekers-Nagelhout, eigen uitgave.
  • Januari 2013 Auteur van het Familieboek Rolle-Visser, eigen uitgave.
  • Juni 2015 Co-auteur van het boek Beleef Oud-IJmuiden.
  • 13 november 2019 Auteur van het boek ‘De Santpoortse korenmolen. Over graan, malen, meel en brood vanaf de komst van de oermens in onze streken’.

Levensloop

Geboren 10 september 1935 te Enkhuizen

10 oktober 1974 Benoeming door de gemeenteraad van Velsen tot de eerste gemeentearchivaris van Velsen per 1 januari 1975. Start van de opbouw van het Gemeentearchief Velsen.

26 mei 1988 Benoeming tot directeur van de Dienst Gemeentearchief inclusief museum Beeckestijn als gevolg van een gemeentelijke reorganisatie per 1 juni 1988.

10 september 1993 Afscheid als gemeentearchivaris en als directeur van Beeckestijn met een geweldige receptie en de tentoonstelling “Wuiven met waaiers”.

Bestuurslid van de Stichting De Korenmolen De Zandhaas (1991-heden)

Idem van de Stichting Het Dorp Velsen (1997-2009)

Idem van de Stichting Vrienden van Beeckestijn (1993-2002)

Idem van de Stichting Gemaal De Velserbroek c.a. (2000-2015)