Siebe Rolle – historicus, auteur & co-auteur

Bibliografie (digitaal beschikbaar):

Overige bibliografie:

• 13 juni 1975 Co-auteur van het boekje ‘Driehuis’. Uitgave Parochie Driehuis t.g.v. restauratie 80-jarige Engelmunduskerk.
  • Augustus 1975 Co-auteur van het boek ‘Een kerk en een handvol huizen. Grepen uit de geschiedenis van het dorp Velsen’. Uitgave Stichting Het Dorp Velsen.
  • 29 oktober 1976 Co-auteur van het jubileumboek ‘Eene plaats van grooten omvang. 1876-1976 Honderd jaar IJmuiden en het Noordzeekanaal’. Eerste exemplaar aangeboden door burgemeester Reehorst aan koningin Juliana en prins Bernhard in de Burgerzaal van het stadhuis Velsen. 9 maart 1982
  • 9 maart 1982 Auteur van het boek ‘Gisteren… haast onherkenbaar. Velsen toen en thans’. Eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Peter Molendijk in de Burgerzaal van het stadhuis. Uitgave Drukkerij Groen, IJmuiden.
  • 26 april 1985 Co-auteur van het boek ‘De bevrijding van Velsen van uur tot uur’. Uitgave Drukkerij Groen IJmuiden.
  • November 1985 Co-auteur van het boekwerkje ‘De Velserbroek’. Eerste exemplaar uitgereikt aan staatssecretaris voor volkshuisvesting G.Ph. Brokx. Uitgave J.G. Nelis Project Mij.
  • 6 december 1985 Auteur van het boek ‘Memoriaal van Velsen. Een sociaal-economische beschrijving tot 1900’. Uitgegeven t.v.v. het 10-jarig bestaan van het Gemeentearchief Velsen. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan burgemeester Peter Molendijk in de Theeschenkerij van Velserbeek. Uitgave van Drukkerij Groen, IJmuiden.
  • 16 mei 1991 Co-auteur van het boek ‘Santpoort, twee dorpen in de schaduw van Brederode’. Eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Anneke van Dok op Beeckestijn. Uitgave Schuyt & Co, Haarlem.
  • 3 december 1993 Co-auteur van het boek ‘Zegepralend Kennemerland, buitenverblijven langs de binnenduinrand’. Uitgave museum Beeckestijn.
  • 22 april 1994 Auteur van het boek ‘Kroniek van Driehuis’. Uitgave van de R.-K. Engelmundusparochie bij het 100-jarig bestaan van de kerk.
  • 22 april 1995 Co-auteur van het boek ‘Een gemeente in oorlogstijd. Velsen 1940-1945’. Presentatie van het boek vond plaats in de galerie van de VSB-bank in IJmuiden. Uitgave Historische Kring Velsen.
  • 24 april 1997 Auteur van het boek ‘Beatrix op Beeckestijn, Velsen en het Oranjehuis 70 vorstelijke bezoeken’. Uitgave museum Beeckestijn, Velsen-Zuid. Persoonlijk aangeboden aan koningin Beatrix. Samensteller van de tentoonstelling ‘Beatrix op Beeckestijn, Velsen en het Oranjehuis 70 vorstelijke bezoeken’ in museum Beeckestijn.
  • 23 december 1998 Auteur van het boek ‘Aantekeningen bij Velsens vroege verleden’. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan wethouder Jan Westendorp. Uitgave museum Beeckestijn, Velsen-Zuid.
  • 9 oktober 2000 Co-auteur van het boek ‘De tuinen van Beeckestijn. Een beeld van een buitenplaats’. Wethouder Jan Westendorp reikte het eerste exemplaar uit aan Europarlementariër Marieke Sanders/ten Holte. Uitgave museum Beeckestijn in het kader van het Europese samenwerkingsproject Barcho.
  • 1 november 2001 Samensteller en Co-auteur van het jubileumboek ‘Velsen-IJmuiden, de doorsnee van Holland’. Uitgegeven t.g.v. 125 jaar Noordzeekanaal en IJmuiden door Uitgeverij De Vrieseborch, Haarlem. Uitgenodigd door de commissaris van de koningin in Noord-Holland in verband met hun kennismakingbezoek aan Noord-Holland om het eerste exemplaar van het boek ‘Velsen-IJmuiden, de doorsnee van Holland’ te overhandigen aan kroonprins Willem Alexander en Maxima in de Koninklijke bus tijdens de rit van Haarlem naar IJmuiden.
  • 28 april 2005 Auteur van het boek ‘Velsen-IJmuiden, onvergetelijke beelden 1935-1985’. Uitgave Aprillis Zaltbommel, 2005. Het eerste exemplaar persoonlijk gepresenteerd aan burgemeester Peter Cammaert in de oude Engelmunduskerk in het dorp Velsen. Het tweede exemplaar aan Emmie Dijkhuizen-Galis.
  • 14 november 2007 Auteur van het Familieboek Ekers-Nagelhout, eigen uitgave.
  • Januari 2013 Auteur van het Familieboek Rolle-Visser, eigen uitgave.
  • Juni 2015 Co-auteur van het boek Beleef Oud-IJmuiden.
  • 13 november 2019 Auteur van het boek ‘De Santpoortse korenmolen. Over graan, malen, meel en brood vanaf de komst van de oermens in onze streken’.

Levensloop:

• Geboren 10 september 1935 te Enkhuizen
  • 10 oktober 1974 Benoeming door de gemeenteraad van Velsen tot de eerste gemeentearchivaris van Velsen per 1 januari 1975. Start van de opbouw van het Gemeentearchief Velsen.
  • 26 mei 1988 Benoeming tot directeur van de Dienst Gemeentearchief inclusief museum Beeckestijn als gevolg van een gemeentelijke reorganisatie per 1 juni 1988.
  • 10 september 1993 Afscheid als gemeentearchivaris en als directeur van Beeckestijn met een geweldige receptie en de tentoonstelling “Wuiven met waaiers”.
  • Bestuurslid van de Stichting De Korenmolen De Zandhaas (1991-heden)
  • Bestuurslid van de Stichting Het Dorp Velsen (1997-2009)
  • Bestuurslid van de Stichting Vrienden van Beeckestijn (1993-2002)
  • Bestuurslid van de Stichting Gemaal De Velserbroek c.a. (2000-2015)