Menu Sluiten

20-10-’19: Ridderspektakel voor Hildes Verjaardag

Middeleeuwse markt en feest op het plein voor Huis van Hilde in Castricum

Op zondag 20 oktober viert Hilde haar verjaardag met een groots ridderspektakel in en om het archeologiecentrum. Van heinde en ver komen ridders, handelaren, ambachtslieden en muzikanten toegestroomd. Op het Westerplein zetten zij hun tenten op. Iedereen loopt in middeleeuws tenue. Meer dan 75 re-enactors zorgen voor voorstellingen, demonstraties en muziek. Binnen is de nieuwe tentoonstelling over verdwenen kastelen in Noord-Holland te bewonderen.

Het feest is opgebouwd rondom een groot middeleeuws riddertoernooi dat Willem van Brederode en zijn gemalin Hillegonda van Voorne voor Hilde organiseren. Acht ridders gaan de strijd met elkaar aan in een spectaculair voettoernooi. Onder toeziend oog van het publiek maken de ridders zich klaar voor het toernooi; ze kleden zich om en doen hun wapenrusting aan. Als hoogtepunt vechten ze in een echt toernooi. Bezoekers moedigen aan en kinderen verzamelen plaatjes van hun favoriete ridder. De ridders geven ook trainingen en workshops; klein en groot kan leren zwaard vechten als een ridder.

Middeleeuwse markt en Hilde trakteert

Op de levendige markt tonen ambachtslieden hun vak, zoals de kleermaker, de touwslager en de tingieter. Er is een schoenmaker, een verhalenverteller en een muziekensemble dat middeleeuwse liedjes brengt. Bezoekers kijken hun ogen uit. Kinderen spelen straatspelletjes of gieten hun eigen tinnen insigne. Er zijn heerlijke middeleeuwse hapjes te proeven. Binnen verkleed je je als ridder of jonkvrouw en maak je een selfie in de photobooth, of knutsel je prachtige middeleeuwse knoopjes.
En wie jarig is trakteert natuurlijk; Hilde zorgt voor iets lekkers (zo lang de voorraad strekt). Op het menu van museumcafé Hildes Heerlykhyd staan ook heerlijke middeleeuwse gerechten. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland (hoofdsponsor).

Herfstvakantie feestweek

In de herfstvakantie is het ook nog feest. Kinderen kunnen de hele vakantie ‘Speuren naar schatten’ in de tentoonstelling en daarmee ridderplaatjes verdienen. Er is een fantastisch kinderprogramma met de tweedaagse workshop ‘Maak je eigen film’, een cursus zwaard vechten bij een echte ridderschool, broodjes bakken en pony rijden, verkleed als ridder of jonkvrouw. Ook kun je naar Hildes bioscoop, knutselen in Hildes Atelier of met het kasteel aan de Lego- en Playmobil tafel spelen. Er is zelfs een speelkasteel waarin je je verkleedt als ridder of jonkvrouw.

Tentoonstelling over verdwenen kastelen

De nieuwe tentoonstelling ‘Op zoek naar Ridders en Kastelen’ presenteert de resultaten van de zoektocht van archeologen naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Vier ridders vertellen alles over de vondsten die werden gedaan. Er zijn topstukken van kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem.

Hildes Verjaardag, zondag 20 oktober, 11.00 – 17.00 uur,  entree  €4,- volw. en kinderen (kinderen van 0 t/m 3 zijn gratis); kortingen zoals 65+, vouchers, vrijkaarten, MJK en jaarkaarten zijn op deze dag niet geldig

–      Tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen, t/m 5 januari 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.