Menu Sluiten

Opslag voor de hkv?

Vlog transcript

Sinds de Erfgoedwet op 9 december 2015 van kracht is geworden https://goo.gl/images/ekTm6B rust er op de gemeenten een zware taak: https://vng.nl/onderwerpenindex/cultuur-en-sport/architectuur-archeologie-en-monumenten/nieuws/erfgoedwet-de-gevolgen-voor-gemeenten. Dus: de gemeente is verantwoordelijk en heeft een zorgplicht. https://www.monumenten.nl/onderhoud-en-restauratie/wetten-en-regels-bij-monumenten/erfgoedwet-en-omgevingswet
Zoals met zo veel bezuinigingen van de kabinetten Rutte zijn deze niet meer dan ‘ombuigingen’ of tegenwoordig ‘afschuivingen’. Door Den Haag is zeer veel ‘over de schutting gegooid’ op het bordje van de gemeenten met de opmerking:”Zoek het uit, het is van nu af jullie pakkie an.”
Nagenoeg geen lokaal bestuurder was/is daarop voorbereid en de gemeentelijke ambtenaren missen doorgaans de kennis, ervaring en mogelijkheden om bijvoorbeeld t.o.v. verzekeringsmaatschappij en multinationals een stevige onderhandelingspositie in te nemen. Daarnaast is een ambtenaar meestal zeker geen handelaar of ondernemer.
“Gemakkelijk en succesvol”, zegt Den Haag en speelt mooi weer tegenover ondernemers en werkende meer dan modalen. Wie zijn de dupe? Dat hoef ik niet te vertellen, dat verkondigen de oppositiepartijen en belangenorganisatie al keer op keer. Maar het gaat voor de meerderheid nog steeds te goed en solidariteit is al door de kabinetten Balkenende ten Grave gedragen. Vandaar geen massale betogingen meer! Laat staan ander stemgedrag.In een dergelijk klimaat is de zorg voor het Erfgoed, wel verankerd in de wet. Maar absoluut geen prioriteit voor gemeenten. Trouwens wie zal handhaven?
Het resultaat: historisch bewuste vrijwilligers zitten met waardevol erfgoed, dat ze noodgedwongen opbergen in schuurtjes, bergingen ja zelfs badkamers.Opslagruimte is alleen tegen marktconforme huurprijzen te krijgen en je moet het -als dit erfgoed je aan het hart ligt- maar zien hoe je dit flikt. Met als ‘zwaard van Damocles’  de boete, die je opgelegd krijgt als je noodgedwongen ruimte wil maken door -wettelijk beschermd- erfgoed naar de Reiniging af te voeren.
Herkenbaar? Wat kunnen we er aan doen? Voorlopig is de Historische Kring Velsen op zoek naar schuurtjes, bergingen en andere opbergruimte bij haar leden. Enkele kubieke meters materiaal is al zo opgeslagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.