Nieuws van de Stichting Oer-IJ

E-bikeroute ‘Langs de oevers’ wordt bewegwijzerd
Er komt een tweede druk van het fietsrouteboekje  ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’.  Straks wordt het mogelijk het hele traject van in totaal 115 kilometer via de nummers van het knooppuntensysteem af te leggen. Recreatie Noord-Holland, verantwoordelijk voor het recreatieve wegennet in de provincie, gaat daarvoor extra bordjes plaatsen. Daarnaast wordt de fietstocht – vanuit Amsterdam naar Castricum en via Velsen terug naar Amsterdam-  opgewaardeerd tot een officiële themaroute. Onderweg komen dan overal fraaie bordjes met daarop de tekst ‘Oer-IJ route’ te staan.  In de tweede druk van het routeboekje wordt ook een extra katern van vier pagina’s opgenomen, met informatie over vismigratieprojecten die in en rond het Noordzeekanaal zijn uitgevoerd. Die aanvullende publieksinformatie is een verzoek van Rijkswaterstaat. Meer over de route op onze website.
 Nieuwe kansen voor icoon Romeinen ?

Oud wethouder van Velsen en net gepensioneerd burgemeester van Heiloo Hans Romeyn (!) is ingegaan op een verzoek van onze stichting om na te gaan wat de kansen zijn voor het zichtbaar markeren van de Romeinse Forten in Velsen. Al weer enige tijd geleden is voor dit ‘icoonproject’ voor onze stichting een plan gemaakt door Romeinenkenner Arjan Bosman. Recent zijn nieuwe ontdekkingen gepubliceerd waaruit kan worden opgemaakt dat de Romeinse nederzettingen in Velsen veel omvangrijker en belangrijker waren dat tot nu toe werd aangenomen. Het plan voor het ‘Icoonproject Romeinen’ is ook op de website te vinden.