Menu Sluiten

Lancering vernieuwde HKV website


Op één van de best bekende datums in de geschiedenis: 1 april wordt dit jaar de geheel gerenoveerde website van de Historische Kring Velsen gelanceerd.

Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen onder leiding van Lumey en Bloys van Treslong, waarbij de veerman Jan Koppestok een belangrijke rol vervulde. De Inname van Den Briel wordt algemeen gezien als het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II; zie ook Tachtigjarige Oorlog. Aan dit feit dankt Brielle haar schildspreuk Libertatis Primitiae, “eersteling der vrijheid”. Dit historisch feit wordt ieder jaar op 1 april gevierd. Schoolkinderen onthouden dit feit met de zin:

Op 1 april verloor Alva zijn bril” (eigenlijk: “Op 1 april verloor Alva Den Briel“)

De 1 aprilgrap dateert al van voor die tijd en wordt ook in andere landen gesignaleerd; deze heeft dan ook niets met dit voorval te maken. Toch wordt nog vaak gedacht dat de inname van Den Briel het begin van de 1 aprilgrap is geweest.

Deze lancering is géén grap!

Het bestuur van de hkv nodigt u van harte uit vanaf deze datum een zoekterm in de HKV-vraagbaak in te vullen over iets dat u (of jij) over de geschiedenis van Velsen zou willen weten.

Prijs!

Degene, die de meest originele of interessante geschiedkundige vragen (over Velsen natuurlijk) heeft gesteld wordt door een deskundige jury van lokale historici als winnaar uitgeroepen en ontvangt de Trilogie Kastelen en Buitenplaatsen in Velsen (in een cassette). De ‘beste 10’ vragenstellers mogen bovendien een lidmaatschap van de hkv aan zichzelf of een ander cadeau doen!

2 Comments

  1. Jan Morren

    De website ziet er goed uit. Een beeldbank is leuk voor deze website, maar moet een aanvulling zijn op de beeldbank van het Noord-Hollands Archief. Dus op een beeldbank van de HKV foto’s en afbeeldingen van de leden of anderen. Ik had die al eens aangeleverd voor de website van de HKV onder de titel bijzondere gebeurtenissen in Velsen. Ik kan die altijd nog opnieuw aanleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.