Korte inhoud Het dorp Velsen-Noord

De hoofdstukken zijn ingedeeld naar specifieke onderwerpen: buitenhuizen en boerderijen, buurten en wijken en de wijkagenten ‘van toen’: Jan van Gelderen en Taeke Dijkstra.

Bedrijvigheid

Er is aandacht voor de grote bedrijvigheid en voor de middenstand. Dus voor Van Gelder Papier, De Plaatwellerij, Dekamarkt, Schildersbedrijf Van der Ham, Post Staalbouw, Harsveld enz. en de winkels van toen en nu.

Onderwijs

De schrijver neemt ook het onderwijs onder de loep. Van de Maria Cornelia Fröbelschool in de Eendrachtstraat, naar de Sint Engelbewaarder en De Bijenkorf en de beide Sint Jozefscholen, Langeveldschool en de Da Costa- en Del Court van Krimpenschool en Watervliet- en Ir. L.P. Krijgerschool en de enige school die het dorp nu rijk is: De Plataan.

Peter Kenniphaas naast prins Claus in 1967. Beiden liepen voor de eerste keer de Vierdaagse van Nijmegen. Peter, oud-politieman in Velsen en nog altijd woonachtig in Velsen-Noord liep de vierdaagse dit jaar voor de 51ste keer. (Foto fam. Kenniphaas)

Het sociale en culturele leven

komt volop in beeld. De viering van Sinterklaas en Koninginnedag, van De Meerpaal en De Loods naar De Mel tot aan De Schouw en De Stek. Het brede sportaanbod wordt ruim bemeten: van Kinheim en IEV naar KIC, met VVB nu FC Velsenoord, IJmond- en KIC-handbal naar HCV ‘90, honk- en softbalvereniging Rooswijk, Tennisclub De Gieteling, Tafeltennisvereniging DOKO, Watervliet korfbal en atletiekvereniging Suomi, dat net als B.V.V. De Kennemers is ontstaan in Velsen-Noord.

Kerken

Ook de drie kerken komen aan bod: de Sint Jozef- en de Noorderkerk en de gereformeerde kerk aan de Koningsweg.

Oorlog

Voor de Tweede Wereldoorlog is veel ruimte. Het verzet (onder andere vader en zoon Wim Wardenaar), de razzia op 16 april 1944, de bombardementen en evacuaties komen in woord en beeld uitvoerig aan de orde. Bijzondere aandacht is er voor het beroemde Velsens aardewerk en de kibboets ‘Beverwijk’, die feitelijk stond aan de Gildenlaan in Velsen-Noord.

Bekende, bijzondere en beroemde Velsen-Noorders

De auteur heeft portretten geschreven, dan wel interviews gehouden met bekende, bijzondere en beroemde Velsen-Noorders: Nell Kat (dochter van Kijkgrijp-oprichter Dirk Kat), ondernemer Loek Scholten, de ondernemende broers Ahmed en Radi el Kaddouri, huisarts Gert Fierstra (opgepakt tijdens de razzia van 16 april 1944), derde generatie kapper Jan Waagmeester, de wethouders Ko Meijer en Corstiaan Kleijwegt, het echtpaar Hendrik en Zwaantje Hekman-Damstra, dat oud papier inzamelde voor het goede doel, kunstschilder en nachtburgemeester Cees Keeman, supervrijwilliger Jan Mellies, tv-maker Peter Jan Rens, sportvrouw Ingrid Haringa (schaatsen en wielrennen), componist en tekstschrijver Jan Schrama, sportjournalist Theo Reitsma, dokter John Rolink (sportarts Ajax), Piet Beentjes (doodgeschoten door een Duitse militair in zijn Café Centraal), Frans van der Hoff (geboren in Velsen-Noord en oud-brandweercommandant). Zelfs zanger Johnny Jordaan krijgt aandacht in het boek, omdat hij enkele jaren heeft gewoond in een duplexwoning in de Verbindingstraat.