Werkgroep Lokale Geschiedbeoefening

Binnen de Historische Kring Velsen is een werkgroep actief die zich bezig houdt met speciale onderwerpen uit de geschiedenis van de gemeente Velsen. Velsen heeft een zeer interessante geschiedenis die terug gaat tot in de prehistorie. De historische onderwerpen die door de werkgroep onderzocht worden gaan meestal niet verder terug dan de zestiende eeuw, omdat schriftelijke bronnen in de archieven vóór die tijd zeer schaars zijn of geheel ontbreken. Vanuit de zestiende eeuw is ten aanzien van de gemeente Velsen zeer veel archief materiaal beschikbaar. Het aantal onderwerpen dat onderzocht kan worden is dan ook zeer groot. Voor onderwerpen die terug gaan tot in de middeleeuwen en de prehistorie wordt samengewerkt met de Archeologische Werkgroep Velsen. Zij onderzoeken het bodem archief en putten hun kennis hier uit.

De Werkgroep Lokale Geschiedbeoefening is al een groot aantal jaren actief en heeft al meerdere historische artikel gepubliceerd in het jaarboek Velisena.

Bij de werkgroep zijn nieuwe leden altijd welkom. Er zijn genoeg onderwerpen van allerlei aard om een artikel over te schrijven. Zo kan er bijvoorbeeld een artikel geschreven worden over de familie Enschede, waarvan verschillende leden in Velsen gewoond hebben. Eén hiervan is burgemeester van Velsen geweest, een ander heeft zich ingezet voor de restauratie van de ruïne van Brederode. Juffrouw Enschede heeft zich ingezet voor de dorpskerk in Santpoort.  Verder zijn zij eigenaren geweest van Vlugthoven, Huis te Spijk en Duinlust. Voor diegenen die minder tijd ter beschikking hebben is het mogelijk om te schrijven over historische gebeurtenissen in Velsen. In het Noord-Hollands Archief te Haarlem zijn de IJmuider Couranten vanaf 1916 in te zien. Als men het jaar van de historische gebeurtenis weet is na enkele dagen onderzoek een kort verhaal te schrijven over deze gebeurtenis. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Wie meer wil weten over archief onderzoek en cursussen op dit gebied kan contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens de werkgroep, Jan Morren.

Kannetje uit de eerste helft van de 17e eeuw gevonden bij de opgraving naar de boerderij nabij Poort Rooswijk.

Huis te Velsen gemaakt door H.J. Tavenier rond 1750. De afbeelding moet gemaakt zijn naar een oudere afbeelding uit de middeleeuwen.

Verslag voorjaar 2016.