Velisena

Velisena. Velsen in historisch perspectief is de titel van het jaarboek van de Historische Kring Velsen (HKV). In 1992, het oprichtingsjaar van de vereniging, verscheen het '0 nummer'. In september 2000 verscheen een dubbelnummer als de jaargangen 8 en 9 met als ondertitel Velsen rond 1900 ter gelegenheid van het nieuwe millennium.

In 2014 verscheen al weer jaargang 23.

Het jaarboek wordt geredigeerd door een redactie bestaande uit leden van de Kring.

De naam van het jaarboek, Velisena, komt voor het eerst voor in een schenkingsakte van omstreeks 722 van Karel Martel (689-741). Met die niet bewaard gebleven akte bevestigt Karel Martel de schenking van Adrichem in Kennemerland aan Willibrord. In de akte wordt de fluvius (rivier) Velisena genoemd. De plaats Velsen wordt daarin Felison genoemd. Latere benamingen voor het gebied van de huidige gemeente Velsen zijn: Vellesan (voor 989), Vellesen (voor 993), Velsereburg (1063), Velesan (1065), Velson (1083), Velsen (112), Velsereburch (1148), Velserburg (1156) en Felsen (1329).

De redactie van Velisena stelt zich ten doel om leden van de vereniging en derden te bewegen tot het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Velsen of naar aanverwante onderwerpen en de resultaten van dat onderzoek te publiceren.

Het jaarboek staat open voor publicatie van artikelen betreffende archeologie, lokale geschiedenis, genealogie en monumentenzorg. De artikelen worden bij voorkeur geïllustreerd met foto's, prenten, kaarten en tekeningen. Daarbij wordt veelal gebruik gemaakt van de topografisch-historische atlas van de Archiefdienst voor Kennemerland te Haarlem en van beeldcollecties van andere archieven.

Artikelen uit Velisena mogen uitsluitend worden overgenomen met schriftelijke toestemming van de redactie.

In het titelregister vindt u een overzicht van de artikelen verschenen in Velisena.

De redactie van Velisena wordt momenteel gevormd door J.V. Suurmond, L. van Grinsven, J.H. Beelen, E.H. Baalbergen.

De redactiesecretaris is:

Jan Victor Suurmond,