(2017-11) Een glas in loodraam van dankbare IImuidenaren.

In het dorp Scherpenzeel (Gelderland, grens prov. Utrecht) is in de meidagen veel schade aangericht. Vrijwel de hele kern van het dorp werd in 1941 in de stijl van de Delftse school "wederopgebouwd". Er kwam ook een nieuw gemeentehuisje.

Dat is nu gemeentelijk monument. In dat pand is een glas in lood raam, aangeboden door evacué's uit ijmuiden en Velsen die in de jaren tussen 1942 en 1945 in Scherpenzeel onderdak hebben gevonden. Het is best een mooi raam, je kunt het zien op www.delfgou.nl/portfolio/oude-gemeentehuis-scherpenzeel/

In Scherpenzeel weet (bijna) niemand iets van de herkomst van het raam, er is niet over gepubliceerd door de overigens zeker ijverige historische vereniging Oud Scherpenzeel.

Nu sprak ik onlangs een 84 jarige heer in Scherpenzeel. Hij vertelde dat het glas in lood raam in het wederopbouw gemeentehuis van Scherpenzeel mede is geschonken door een familie Jaspers. De familie Jaspers was ondergebracht in een garage van de gebroeders Schuur (melktransport) aan het Oosteinde in Scherpenzeel.

De familie Jaspers had in IJmuiden een transportbedrijf. Mijn zegsman (de heer Johan Lagerweij) denkt dat een zekere Geert Jaspers nog leeft in IJmuiden. Wel is hij blind.  Hij moet in de negentig zijn.

Men zou hier in Scherpenzeel graag weten welke verhalen erbij horen. Hebben jullie ooit gehoord van Ijmuidenaren die in de Gelderse Vallei terecht gekomen zijn? Is dit verhaal van het raam bij jullie bekend?

Met vriendelijke groet,

Joan Patijn-Bijl de Vroe

van Valckenburghlaan 1

2061 HP Bloemendaal

Reacties naar Joan Patijn-Bijl de Vroe

Beste mevrouw Joan Patijn-Bijl de Vroe,

Ik zal mijzelf eerste even voorstellen. Ik ben Michel Serné. Ik ben 48 jaar en woon in IJmuiden. Ik ben een kleinzoon van Jasper Jaspers en Lena Post. Zij zijn de ouders van een groot gezin (11 kinderen).

Mijn opa is de oprichter van Expeditie Jaspers. Het transportbedrijf dat inderdaad in de Tweede Wereldoorlog naar Scherpenzeel moest evalueren.

Ikzelf weet alleen dat onze familie in de oorlog in Scherpenzeel woonde.

Ik weet verder niets over een glas-in-lood raam. Mijn moeder is de jongste van de 11 kinderen. Ik heb haar net gesproken, maar zij wist hier niets van (ze is in 1947 geboren).

Ik heb uw vraag op onze familie facebook pagina gezet. Wellicht weten andere familieleden meer over dit bijzondere verhaal.

Ik kan u al wel vertellen dat mijn oom Geert Jaspers. In januari dit jaar op 91 jarige leeftijd is overleden.

Zodra is iets meer hoor of weet, dan meld ik dit aan u.

Hartelijke groet,

Michel Serné