De Man van Velsen: nieuwe kennis, nieuwe conclusies?

De Man van Velsen

foto Hazenberg Archeologie

Lezing en openbaar debat tussen archeologen en publiek op woensdag 15 maart

Nieuw natuurwetenschappelijk onderzoek naar het skelet van de ‘Man van Velsen’, opgegraven in 1977 bij aanleg van de Wijkertunnel, leverde spectaculaire nieuwe kennis op. Wat weten de archeologen nu meer? Zijn er nieuwe conclusies te trekken? Tijdens een lezing met aansluitend een debat tussen de archeologen wordt de nieuwe kennis gepresenteerd en bediscussieerd. Inbreng van publiek is zeer welkom.

Een grote kerel, in een waterput gekieperd of netjes begraven, bewapend met een dolk, afgedekt met een lading stenen. Zo werd een Romeinse soldaat ontdekt en opgegraven in het Fort Velsen. Deze ‘Man van Velsen’ spreekt al decennia tot de verbeelding. Wie was hij eigenlijk en waar kwam hij vandaan? Was hij een Fries in dienst van de Romeinen, zoals veel stamgenoten onder Romeinse wapenen waren. Of was hij met de troepen van veldheer Germanicus Julius Caesar in de eerste eeuw na Chr. meegetrokken vanaf het Italische schiereiland, misschien wel uit het verre Rome? Tijdens een openbare discussie door de betrokken archeologen worden de feiten en theorieën gepresenteerd en bediscussieerd.

Presentaties door:
- Tom Hazenberg, samensteller van de tentoonstelling Romeinse  Kust
-
Arjen Bosman, (Military Legacy), auteur Rome aan de Noordzee, Burgers en barbaren te Velsen
- Maja D’Hollosy (Skullpting), reconstrueerde het hoofd van de Man van Velsen
- Jessica Palmer (Universiteit Leiden), isotopen onderzoek en fysische antropologie

Tentoonstelling Romeinse kust
In deze tentoonstelling spelen de opgravingen van de Romeinse forten van Velsen een belangrijke rol. Castellum Flevum, in het Latijn, was een van de militaire uitvalsbases voor de verovering van de Germaans-Friese Noordzeekust. De expositie belicht het leven langs die kust 2000 jaar geleden; een virtuele wandeling van Texel tot Zeeland rond 200 na Christus. Tot 31 maart in Huis van Hilde; meer informatie op www.romeinsekust.nl

Informatie 15 maart 2017

  • Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten € 7,50 euro per lezing, inclusief koffie in de pauze
  • Voor inschrijving: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rome aan de Noordzee

Rome aan de Noordzee

Arjen Bosman gaf naar aanleiding van zijn boek “Rome aan de Noordzee, burgers en barbaren te Velsen”  zijn visie over waarom de Romeinen in Velsen hebben gebivakkeerd.

maandag 13 Maart 2017, 20:00 uur (Zaal open om 19:30 uur)

"De Hofstede" - Aletta Jacobsstraat 227
1991 PT Velserbroek, Nederland

Voor de leden van de HKV is de toegang gratis. Niet-leden € 2,50.

Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.


Het was wederom een geslaagde avond !

De aanwezigen waren lovend over de vele, ook nieuwe, informatie die hij op zeer levendige wijze presenteerde.

Er waren 38 HKV-leden en 12 gasten aanwezig.


 

Postkantoren en Poststempels

Postkantoren en Poststempels

Eef Limmen vertelde ons alles over de historie van alle Velsense postkantoren en tevens uitleg over het gebruik van poststempels.

Men was verbaasd hoeveel er over deze zaken te vertellen was, en waartoe het verzamelen van postzegels toe kan leiden.

maandag 13 februari 2017, 20:00 uur (Zaal open om 19:30 uur)

"De Hofstede" - Aletta Jacobsstraat 227
1991 PT Velserbroek, Nederland

Voor de leden van de HKV is de toegang gratis. Niet-leden € 2,50.

Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.


Het was een zeer geslaagde avond.

Er waren 42 leden en we mochten 16 bezoekers en een journalist van het weekblad Santpoort, IJmuiden etc. verwelkomen.

Dat de lezing tot 23:00 uur duurde, gaf wel aan dat er heel veel te vertellen is over dit onderwerp.


 

De Romeinen waren sterk, machtig en ambitieus. Toch stokte hun opmars in noordelijke richting in de eerste eeuw na Chr., toen ze de strijd aanbonden met de Germanen; hier in Noord-Holland. De Noord-Hollandse bodem vertelt juist dát verhaal, en Rob van Eerden, archeologisch beleidsadviseur van de provincie Noord-Holland, licht het toe in zijn lezing op 18 januari in Huis van Hilde. Waarom weten we álles van de Romeinen en haast niets van de Germanen?

De Romeinen bouwden steden met badhuizen en aquaducten, schreven contracten, hadden een ontwikkeld bestuurssysteem en een groot, goed bewapend beroepsleger. Toch werd het noordelijkste fort van de Romeinen, in Velsen, in 28 na Christus aangevallen door Friezen die genoeg hadden van de bezetting door de Romeinen. Een stoutmoedige en riskante onderneming die resulteerde in de veldslag bij Baduhenna, waarbij veel Romeinse soldaten sneuvelden. De Romeinen moesten hun fort in Velsen al na 35 jaar opgeven en verlieten Noord-Holland voorgoed. Hoe kon dit? Wie waren die tegenstanders?


Rob van Eerden vertelt wat we weten over de Germaanse Friezen, een volk van afzonderlijk wonende rundveehouders die in balans leefde met hun moerasrijke landschap en koele klimaat. Ze maakten deel uit van het grotere culturele verband dat het gehele gebied van Europa boven de Alpen omvatte. De Germanen lagen aan de basis van onze cultuur, lieten ons hun taal na, hun persoonsnamen (zoals Henk, Willem en Ruud), de namen van hun dorpen, hun goden in de namen van de dagen en meer.

Tentoonstelling Romeinse kust
De tentoonstelling Romeinse kust belicht het leven aan de kust 2000 jaar geleden. Maak een virtuele wandeling van Texel tot Zeeland rond 200 na Christus, en ontmoet de oorspronkelijke bewoners en de Romeinen die er toen leefden. De tentoonstelling is t/m 31 maart te bezichtigen.

Ook in de serie Hildes Lezingen bij de tentoonstelling Romeinse Kust

  • 15 februari: Verkeer te land en te water in de Romeinse tijd – Silke Lange
  • 15 maart: Publieke discussie en lezing over Isotopen onderzoek – Tom Hazenberg

Informatie

  • Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten € 7,50 euro per lezing, inclusief koffie in de pauze, tentoonstelling geopend
  • Voor inschrijving lezing en reservering menu: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via huisvanhilde.nl

Houten gebruiksvoorwerpen van Velsen

AWN afdeling Kennemerland organiseert samen met de Historische Kring Velsen op maandag 12 december 2016 een lezing in “de Hofstede”, Aletta Jacobsstraat 227 in Velserbroek. Aanvang 20.00 uur.

Voor de leden van de verenigingen is de toegang gratis. Overige belangstellenden betalen €2,50. Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.

2015 was het ‘Jaar van de Romeinen’ waar in Velsen veel aandacht aan is besteed. Ook in 2016 is er alle reden om aandacht te besteden aan die Romeinen. In de lezing van vanavond presenteert Laura Kooistra de resultaten van recent onderzoek naar houten objecten die lang geleden werden opgegraven in Velsen.

 Houten kom Velsen

Bij Velsen lag in de eerste helft van de eerste eeuw na Chr. een Romeinse militaire haven (Velsen-1). Tijdens opgravingen in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn houten gebruiksvoorwerpen uit het havenbekken verzameld. Er zijn er ruim 2000 onderzocht. De variatie is verrassend groot. Er zijn voorwerpen voor dagelijks gebruik, luxe producten, schrijfgerei enz. Het onderzoek aan deze objecten geeft een beeld van het dagelijkse bestaan van Romeinse militairen die ver van huis hun werk uitvoerden. 

 

Deze lezing is in Wijkcentrum De Hofstede, Velserbroek In tegenstelling tot berichten elders, de lezing is verplaatst naar het Polderhuis in Velserbroek !!

Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur.

Toegang leden gratis, niet-leden HKV of AVN €2,50

Koffie is voor eigen rekening !