Een wasprogramma van een week.

In deze lezing zal de geschiedenis van Midden Kennemerland (Overveen, Bloemendaal, Santpoort/Velsen) in de periode van 1500 – 1960 worden behandeld. Rond 1500 was het gebied rond Haarlem, waaronder Heemstede, Tetterode (Overveen), Aelbertsberg (Bloemendaal) en Velsen (waaronder Santpoort Dorp) al in een redelijke ontwikkeling.

In 1550 was er in de Haarlemse regio al sprake van een bloeiende handel in lijnwaad of laken (linnen). Het basisproduct werd in die tijd nog geïmporteerd en ter plaatse veredeld. Daartoe moest het van oorsprong grauwe lijnwaad ter plaatse behandeld worden door de lokale blekerijen. “Haarlemse Bleek”, of “Haarlems Laken” stond garant voor kwalitatief hoogwaardig linnen en genoot een uitstekende reputatie tot ver over onze landsgrenzen.

Rond 1660 kwamen met name Vlaamse wevers naar steden als Haarlem en Leiden en brachten zo ook de linnenindustrie naar onze regio. Het blekersambacht werd hier 250 jaar intensief beoefend. Ook komt de wasbleek ter sprake, zoals die tot rond 1940 nog beoefend werd. Toen had men thuis nog geen wasmachines met een wasprogramma van zeg anderhalf uur; het handambacht nam toen nog (tenminste) een hele week in beslag!

maandag 8 Oktober, 20:00 uur (Zaal open om 19:30 uur)

"De Hofstede" - Aletta Jacobsstraat 227
1991 PT Velserbroek, Nederland

Voor de leden van de HKV is de toegang gratis. Niet-leden € 2,50.

Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.

Gebruikelijk was het dat er tijdens zowel de voor- als najaars-vergadering een lezing werd gehouden.

Doordat er nu een werkgroep Activiteiten bestaat, willen we de mogelijkheid creëren om meerdere lezingen te gaan houden.

Hierover zult u via de website alsmede via Loopmare en/of nieuwsflash meer horen.