Verslag van de rondleiding kasteeltuin Assumburg in Heemskerk op 8 september 2012


Op deze zomerse, zonovergoten zaterdag verzamelen 25 deelnemers zich tegen elven bij kasteel Assumburg in Heemskerk voor een rondleiding van bijna twee uur door de kasteeltuin achter het kasteel. Dit uitstapje past mooi in het thema van de Open Monumentendagen 2012 (8 en 9 september): 'Groen van Toen'. Hoewel de kasteeltuin pas in juni 2011 is geopend, en dus nog zeer jong is, toont en ademt de tuin weldegelijk de sfeer van toen.

De tuin is aangelegd in de periode 2008-2011 als een pronktuin behorend bij 'kasteel' Assumburg. De huidige kasteeltuin is ontworpen door voormalig hoofd groenvoorziening en onze rondleider van vandaag Nico Brantjes, op basis van een kopergravure uit 1729. Deze gravure toont de oorspronkelijke symmetrische baroktuin zoals aangelegd achter het kasteel door de Amsterdamse regent, koopman en bankier Jean Deutz (1655-1719) einde zeventiende, begin achttiende eeuw. Een groot deel van de nieuwe kasteeltuin wordt onderhouden door vrijwilligers, die allen de titel 'Hoftuinier' toebedeeld hebben gekregen.

De rondleiding begint met een korte inleiding over de geschiedenis van het 'nep'kasteel Assumburg en de kasteeltuin. Vervolgen worden de deelnemers geleid door de rozentuin, met 2500 rozen van diverse soorten en een eigentijds rozenprieel, en langs de appel- en perenbomen. Veel "oude" en vergeten appel- en peersoorten worden hier weer tot leven gewekt. Vol enthousiasme vertelt de heer Brantjes over de verschillende toegaste enttechnieken.

De rondleiding vervolgt langs het "amifitheater", dat ooit een theatraal uitzicht richting Assendelt en Amsterdam bood, de vijver en de symmetrische tuin. Deze tuin bestaat uit een viertal parterres met zgn. broderies (borduurwerken van kortgeknipte hagen met steenslag), diverse met moderne technieken gemaakte replica's van bustes en siervazen, en een groot marmeren beeld. De heer Brantjes geeft uitleg over alle tuinelementen. Aan de hand van oude prenten toont hij de verschillen tussen de tijd van Deutz en nu. Na een ronde langs de fotogalerij, die een beeld schetst van de aanleg van de tuin vanaf juli 2008, volgt een bezoek aan de groenten- en kruidentuin met "oude en vergeten" gewassen en een (werkende) waterput.

De zeer geslaagde rondleiding eindigt met een dankwoord door het HKV bestuur gericht aan de heer Brantjes.

Hieronder een fotoimpressie van de rondleiding. De foto's zijn gemaakt door Erik Baalbergen.