1 oktober 2016 Wandelexcursie Oud IJmuiden

Deze wandelexcursie voor HKV leden door Oud IJmuiden werd deels gehouden via de twee wandelrondjes die de jeugd vroeger liep in Oud IJmuiden via het Bierrondje en het Kwattarondje.

Tijdens de excursie werd verteld over de geschiedenis van Oud IJmuiden, de culturele activiteiten en feesten  in vroeger dagen, over een aantal oude panden en de Breesaap. De Breesaap was een landbouwbouw vlakte in de duinen, op en deel hiervan  is Oud IJmuiden gebouwd.  De verhalen worden ondersteund met oude afbeeldingen zodat de deelnemers een goede indruk krijgen hoe het vroeger was. De excursie werd gegeven door HKV lid Jan Morren, amateur historicus en archeoloog.

De excursie startte om 14.00 uur (verzamelen om 13.45 uur!) bij Café Kamperduin op de hoek van de Bik en Arnoldkade en de Frogerstraat. De excursie duurde ongeveer 1,5 uur en werd afgesloten met een drankje in Café Kamperduin. Er namen 15 personen aan de excursie deel.

Voor deelnemers die nog niet in bezit waren van jaarboek VELISENA 10/2001, met daarin het stuk “Onderzoek naar de herkomst van de naam Café Kamperduin te IJmuiden”, geschreven door Hans Steeman was er de mogelijkheid dit boek aan te schaffen voor € 2,00.

De kosten voor deelname was € 4,50 (inclusief afsluitend drankje) per persoon, direct vóór deelname contant te voldoen.

Aanmelden voor deze excursie via:ledenadministratie@historischekringvelsen.nl of telefonisch op   023-8882773

Kortom 15 deelnemers waren precies om 14.00 uur op de hoek bij Café Kamperduin aan de excursie begonnen. Doordat er weinig wind stond en ook niet al te veel omgevingslawaai was, konden we Jan Morren goed volgen. Op vele punten werd halt gehouden en gaf Jan op zijn kenmerkende wijze tekst en uitleg. Hij ondersteunde zijn woorden met het laten zien van foto’s.

Er konden ook volop vragen gesteld worden, en er werden ook diverse aanvullingen door de deelnemers verteld. Twee of drie van hen bleken in Oud IJmuiden geboren te zijn!

De wandeling duurde precies 1,5 uur en dat bleek net een mooie tijdsduur.

Op het Thaliaplein werd afgesloten. Ik heb Jan namens HKV en de deelnemers op de gebruikelijke wijze bedankt. Ik heb nog gewezen op de databank van het NH archief waar vele foto’s uit Oud IJmuiden te zien zijn, de DVD van Ed Steenkiste “Groeten uit IJmuiden (55 minuten ansichtkaarten van Oud IJmuiden) die waarschijnlijk nog gewoon te koop is bij de souvenirshop op de Kennemer Boulevard, en om de sfeer van weleer te proeven op de roman “De onweerstaanbare Bastaard” van Connie Braam.

Tot slot ging het gezelschap naar Café Kamperduin voor het afsluitende drankje. Dat bleek een schot in de roos te zijn, want iedereen zal gezellig met elkaar te praten en gegevens uit te wisselen. Er werd een toost uitgebracht op een mooie toekomst voor HKV! We werden door de barmedewerkster ook nog vergast op een klein warm saucijzenbroodje.