Wandel excursie Geveltekens Haarlem

Eeuwenlang, tot 1795, hebben de inwoners van Haarlem het zonder huisnummers moeten stellen. De straten hadden al vroeg hun naam, maar huisnummers zijn pas in de tijd van Lodewijk Napoleon in Haarlem ingevoerd. Daarom had men bedacht elk huis een naam te geven. Meestal waren dat eenvoudige en doorgaans ook logische namen. Een smederij heette De Gekroonde Hamer en iemand uit Aken woonde in Het Wapen van Aken.

Om deze namen aan de voorbijganger kenbaar te maken werden zij op de voorgevel of op de deur geschilderd. Aangezien bijna niemand kon lezen, moest er een plaatje bij in de vorm van bijvoorbeeld  een muurschildering. Vooral ambachtslieden en winkeliers hadden de behoefte aan een meer opvallend adreskaartje. Zij maakten dan ook veelvuldig gebruik van uithangborden. Nog mooier was het de huisnaam een permanente plaats in de voorgevel te geven.

Vanaf de zestiende eeuw ging men dan ook over tot het maken van gevelstenen. In Haarlem werden vooral in het begin van de zeventiende eeuw veel gevelstenen aangebracht. Onder invloed van de toestromende Vlamingen en de tot grote hoogte gestegen welvaart van de Gouden Eeuw, werden vooral in het begin van de 17de eeuw veel huizen in snel tempo van een gevelsteen voorzien. Ook een grote stadsbrand heeft hier zijn bijdrage aan geleverd. Gedurende de hele 17de eeuw werden gevelstenen gemaakt en in de Haarlemse gevels geplaatst.

Zaterdag 25 oktober 2014

Excursie voor HKV leden langs gevelstenen in Haarlem, deze wandelexcursie werd verzorgd door Stichting Geveltekens-Vereniging Haerlem.

Verzamelen: 09.45 uur bij de Haarlemse Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem.

Start om 10.00 uur. De excursie zal ca. 2 uur duren en eindigt in de buurt van het Frans Hals Museum.

Kosten voor deelname aan deze excursie: Euro 3,00 per persoon.

Er kan een groep van 20 personen per wandeling mee. Bij grotere inschrijving wordt de groep gesplitst, of wordt op een later tijdstip een herhaling van deze excursie georganiseerd.

of telefoon  06-14831644

Voor een Verslag van deze excursie.