Oorlogs-verhalen IJmuiden

Dhr. H.J. Karssen geboren 1930

Mercuriusstraat 114

1973 WX  IJmuiden

 

Ben geboren in 1930 in IJmuiden en heel mijn leven in IJmuiden gewoond. Heb dus als kind de oorlog in IJmuiden meegemaakt. Woonde in de oorlogsjaren tot eind 1944 in de Ratelsstraat 64. Op deze plek staat nu de huishoudschool en de straat heet nu anders. Ratelsstraat liep in die jaren van de Troelstraweg tot de Willibrordstraat. In 1944 geëvacueerd naar de Vareniusstraat 19. Afbraak ivm schootsveld voor de Duitsers. Kort voor de bevrijding in 1945 nogmaals geëvacueerd naar de Gerard Doustraat ivm terugtrekking van de Duitse troepen in West Nederland op IJmuiden .Zijn kort daarop lopend naar Duitsland gegaan. .Daarna zijn we teruggekeerd naar de Vareniusstraat.

Grootouders van vaders kant woonden in de oorlogsjaren op de IJmuiderstraatweg 108. Zijn in 1944 geëvacueerd naar de Gerarddoustraat 59 IJmuiden en daar blijven wonen tot aan hun overlijden.

Grootouders van moeders kant woonden in de oorlogsjaren in de JamesWattstraat. Toen  zijstraat van het Kennemerplein richting voetbalveld Stormvogels. Grootvader was vissersman en in de oorlog met de trawler uitgeweken naar Engeland Fleetwoord. Grootmoeder in 1942 of 1943 geëvacueerd naar Overveen naar de Hogeduinendaalseweg . Woning in Jameswattstraat in oorlog afgebroken. Grootmoeder na de oorlog teruggekeerd naar IJmuiden en heeft tot haar overlijden in de Napierstraat in IJmuiden gewoond.