IJmuider courant

chris van der heijden gevraagd, 4 weken geleden

Weet u of er wel s iets geschreven is over de geschiedenis van de Ijmuider Courant, ik kan er nergens iets over inden

1 Antwoorden
M Kwant beantwoord, 4 weken geleden

Het ontstaan van de IJmuider Courant

In IJmuiden werden al heel snel naar haar ontstaan gratis advertentiebladen verspreid. P Roelse en Jac. Sinjewel brachten ieder hun gratis huis-aan-huisblad uit. Het Nieuws- en Advertentieblad voor IJmuiden en Omstreken van Roelse dateerde al van 1 januari 1897. In de laatste jaargangen voert het blad al als ondertitel: IJmuider Courant.

Jac. Sinjewel richtte in 1905 zijn advertentieblad Vraag en Aanbod op. Naarmate IJmuiden groeide ontstond steeds meer behoefte aan een plaatselijk nieuwsblad dat meer aandacht zou besteden aan scheepvaart en visserij. Ter exploitatie van een neutraal plaatselijk nieuwsblad werd de NV Uitgeversmaatschappij IJmuiden opgericht bij akte van 4 december 1915.
De oprichters waren diverse notabelen uit Velsen: W. baron van Tuyll van Serooskerken, H.W. Creutzberg, D Bus, J.T. Constandse, J.E. Mulder, C.G. Olie, R de Boer, Jac. Sinjewel en P.F.C. Roelse.
De eerste nummers van de IJmuider Courant verschenen in november 1915, eerst op de woensdagen en zaterdagen en na 30 september 1929 ook op de maandagen. Er waren ca. 2300 abonnees. Sinjewel nam het drukken van de krant op zich en Roelse behartigde de advertentie-exploitatie. De krant heeft niet lang een rustig bestaan kunnen leiden.

In Haarlem waren de Oprechte Haarlemsche Courant en het Haarlem’s Dagblad in een heftige concurrentiestrijd gewikkeld. Door het oprichten van streekedities probeerden zij de advertentie-inkomsten op te voeren. Zo begon op 18 september 1926 de “Oprechte” met het Dagblad voor IJmuiden. De concurrentieslag tussen dit dagblad en de IJmuider Courant is niet met fijnzinnige middelen gevoerd. Toen ook nog in 1931 het Haarlem’s Dagblad de IJmuidense editie: Het nieuwe Avondblad liet verschijnen, dreigde de IJmuider Courant tussen de Haarlemse reuzen te worden fijngemalen. Dit werd op het laatste moment voorkomen doordat het Haarlem’s Dagblad samenwerking met de IJmuider Courant aanbood.

Dit leidde in mei 1932 tot overname van de IJmuider Courant door de Haarlemse uitgever. Daarmee kwam een einde aan deze uitsluitend IJmuidense activiteit. Wel verscheen de krant voortaan dagelijks.

Bron: Eene plaats van grooten omvang, Rolle, Schaap, de Vries. Dit zeer informatieve boek werd uitgebracht t.g.v. het 100-jarig bestaan van IJmuiden en het Noordzeekanaal.

Foto1: Kantoor van de IJC aan het Willemsplein in Oud-IJmuiden , waar de nieuwsbulletins gretig worden gelezen . De foto is genomen in 1929 bij gelegenheid van de organisatie van de eerste vliegtocht met abonnees van de IJC. Bron: facebook jebentijmuidenaarals.

Foto2: 1928 De drukpers waarop jarenlang de IJC werd gedrukt met v.l.n.r. J. Allan, directeur, J. Zwart, machinezetter, B Nieuwkerk, smoutzetter, P. Nijssen, drukker en W Frijn, chef.

Foto3: Dagblad IJmuiden kopt “Stuntelig gemodder van een zieltogend blaadje, de laatste stuiptrekkingen van de IJmuider Courant\”.

Bron foto 2 en 3: Eene plaats van grooten omvang.  Zie ook https://www.facebook.com/groups/HistorischeKringVelsen

Je antwoord