Menu Sluiten

Castra Flevum door Arjen Bosman

Maandag 9 mei vond de HKV-lezing: ‘Castra Flevum wereldnieuws’ plaats in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Velsen. De ruim 120 zitplaatsen in de burgerzaal werden bezet door leden van de Historische Kring Velsen en gasten. Zij hadden zich bij de secretaris aangemeld als bezoeker van de lezing van archeoloog Arjen Bosman.

Deze was door nader onderzoek tot de slotsom gekomen dat we kunnen spreken van een Castra Flevum waar niet honderden, maar wel meer dan duizend Romeinse soldaten gelegerd zouden kunnen zijn geweest.

In een helder betoog met lichtbeelden probeerde hij de aanwezigen te overtuigen dat dit het geval zou kunnen zijn. Zoals altijd in de archeologie is een grote mate van waarschijnlijkheid de terminologie, want natuurlijk was fotografie en video niet voorhanden. Velsen heeft dus een belangrijker rol gespeeld bij de veldtochten van de Romeinen aan het begin van onze jaartelling dan tot nog toe werd aangenomen.

Arjen legde tijdens de lezing ook de parallellen uit tussen de krijgstactiek van de Romeinen toen en de acties van Poetin nu. De Romeinen hebben toen niet gekregen wat ze wilden. De toekomst zal leren of het Poetin nu wel zal gaan lukken.

Deze lezing kwam in de plaats van de lezingenserie in het Huis van Hilde, die begin dit jaar niet door kon gaan i.v.m. coronamaatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.