Menu Sluiten

HKV-Kalender

jan
10
zo
Lezing door Wim van Hooff op Zondag middag @ SOLI-Muziekcentrum
jan 10 @ 14:00 – 16:30

“Santpoort-Zuid, ten noorden van de spoorbaan”, door Wim van Hooff

In de lezing wordt het gebied besproken dat eertijds de Leckbuert heette en waar later de grotere landgoederen Spaarnberg en Bleek en Hove ontstonden. Er wordt aandacht gegeven aan Adriaan van der Hoop, de vroegere bewoner van Spaarnberg, die een nieuw landhuis liet bouwen en het landgoed uitbreidde met Het Overbos. J.D. Zocher legde er rond 1830 een prachtig park aan. Het koetshuis en de harddraafbaan. Wie leverde het koetshuis? Familierelatie tussen Henry Hope van Paviljoen Welgelegen en Adriaan Van der Hoop. De nog bestaande gebouwen van Spaarnberg (oude tuinbaaswoning, nieuwe tuinbaaswoning/jachthuis, oude boerderij – nu restaurant Boschbeek – en de nieuwe pachtboerderij). De familie Wüste-Von Gotsch als de latere bewoners van Spaarnberg, de bouw van Spaarnheuvel in het Overbos en de aanleg van de nieuwe moestuin. Verkoop van het Overbos van Spaarnberg voor de bouw van het Philipspark en de bouwontwikkeling van dat gebied voor en na de oorlog. De voormalige woonwijk De Elta (1916-1962), nu deels woonwijk Van de Berg van Eysingaplantsoen en sportpark De Elta en de Kippenbuurt

feb
14
zo
Lezing door Pieter Rings op zondagmiddag @ SOLI-Muziekcentrum
feb 14 @ 14:00 – 16:30

“Wederopbouw in Velsen, hoe een nieuwe stad werd gebouwd”, door Pieter Rings

 Velen onder ons kennen ongetwijfeld Pieter Rings als schrijver van “Dudok in Velsen, het geheim van de Lange Nieuwstraat dat in 2005 verscheen in de serie Haarlemse Miniaturen, deel 68. Sindsdien heeft Pieter veel nieuw materiaal opgediept uit archieven en andere bronnen. Hij praat ons graag bij.

 

mrt
14
zo
Lezing door Mike Uijl op zondag middag @ SOLI-Muziekcentrum
mrt 14 @ 14:00 – 16:30

Zondag 14 maart 2021

“Beeckestijn onder beleg in de Tweede Wereldoorlog”, door Mike Uijl

 Een lezing over de oorlogshandelingen op Beeckestijn en over diens (tijdelijke) bewoners in WO2.

apr
11
zo
Lezing Eendenkooi Uitgeest op zondagmiddag @ SOLI-Muziekcentrum
apr 11 @ 14:00 – 16:30

De eendenkooi Uitgeest door Herman Rasch & Hans Welbers

De Eendenkooi v.d. Eng te Uitgeest dit jaar 400 jaar en is dus een stuk cultureel erfgoed. Hij is in beheer bij Landschap Noord-Holland die de kooi dit jaar overneemt van de gemeente Uitgeest. De kooi wordt dit jaar tot gemeentelijk monument verklaard.

Het is nog steeds een vang gerechtigde kooi al wordt er op dit moment niet meer voor de bout gevangen. De kooi wordt door 10 vrijwilligers onderhouden en is een parel in het polderlandschap bij Uitgeest.

Daarna presentatie VELISENA 30/2021

In de pauze distributie van de nieuwe VELISENA onder leden.

Na de pauze volgt de  Algemene Leden Vergadering 2021. Info volgt.

 

mei
24
ma
D & K Pinkstermarkt @ Landgoed Duin& Kruidberg
mei 24 @ 11:00 – 16:30

Ook dit jaar doen wij weer mee aan de Pinkstermarkt op Landgoed Duin & Kruidberg en zijn aanwezig met onze informatiestand.