Menu Sluiten

HKV-Kalender

jan
13
ma
Lezing Het Huis ter Kleef @ De Hofstede
jan 13 @ 20:00 – 22:00

Lezing door Wim van Hooff

Het Huis Ter Kleef

De ruïne van het kasteel Ter Kleef is minder bekend dan de ruïne van het kasteel Brederode. Maar de historie van Ter Kleef is niet minder aansprekend! De bouw vond plaats in dezelfde periode als kasteel Brederode en Ter Kleef is vanaf eind 15e eeuw woonkasteel van de Heren van Brederode geweest. De Oranjegezinde Hendrik II woonde op Ter Kleef en bouwde de nog bestaande Caetsbaan. Reinoud van Brederode (1567-1633) is op het kasteel geboren. Tijdens het Beleg van Haarlem is Ter Kleef de uitvalsbasis van de Spanjaarden geweest, waar zij met verlies van 12.000 soldaten uiteindelijk Haarlem bedwongen. De grote Spaanse verliezen waren dan ook de reden tot wraakzuchtige moordpartijen op het Haarlemse garnizoen. Huis ter Kleef werd als straf opgeblazen. Voorts aandacht voor de bouw van het kasteel, de archeologische vondsten en de conservering van de ruïne, de stadskweektuin, als wel de huidige stand van zaken. In de inleiding van de lezing wordt aandacht besteed aan de historische context waarin Ter Kleef geplaatst wordt.

feb
10
ma
Lezing Duitse pantserwerken op Nederlandse kustforten @ De Hofstede
feb 10 @ 20:00 – 22:00

Lezing door Henk Tol
Duitse pantserwerken voor Nederlandse kustforten.
De voorgeschiedenis en aanschaf van Duitse pantserwerken voor de kustforten in Nederland tussen 1880 en 1894 wordt door Henk Tol uit de doeken gedaan. Hierbij wordt ook ingegaan op parallel lopende zaken die hierop van invloed zijn geweest.

mrt
9
ma
Lezing Engelmundus en Agatha @ De Hofstede
mrt 9 @ 20:00 – 22:00

Engelmundus en Agatha, ‘hand in hand’ door Midden-Kennemerland. Deze lezing wordt verzorgd door Fred Schweitzer.

Korte impressie:

Intrigerend zijn de namen Engelmundus en Agatha in Midden-Kennemerland. Velsen is drie kerken rijk die aan Engelmundus zijn opgedragen. En wat heeft Agatha met Velsen te maken? Fred Schweitzer laat zijn licht schijnen of deze interessante figuren uit de geschiedenis van Midden-Kennemerland. In de 16e eeuw raakte het openlijk belijden van het katholieke geloof in de ban. Daarom zal Fred u ook meenemen langs de schuilkerken die in Midden-Kennemerland hebben gestaan.

jun
1
ma
Pinkstermarkt Duin & Kruidberg @ Duin & Kruidberg
jun 1 @ 10:45 – 17:00